НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата „Малевич и американското завещание” в галерия „Гагосиан”, Ню Йорк, проследява развитието на абстрактната живопис на европейска и американска земя (03.03.2011)

На 3 март 2011г. галерия „Гагосиан”, Ню Йорк представя изложбата „Малевич и американското завещание”.

Експозицията е фокусирана върху творчеството на известния руски живописец от полски произход - Казимир Малевич. Той остава в историята като основоположник на чистата абстрактна живопис в европейското изкуство.

Малевич извървява дълъг път, докато стигне до изразните възможности на чистата абстракция в изкуството. Ранните му работи са близки до фовизма и футуризма. По- късно при пътуването си до европейската столица на изкуството по онова време- Париж, той попада под влиянието на големия Пабло Пикасо. Малевич усвоява уроците на кубизма, но не остава подвластен на неговите художествени принципи. Така през 1913г. той създава първата картина в специфичен, непознат до този момент, абстрактно-геометричен стил, който той самият нарича „супрематизъм” (от лат. supremus – най-висш). Представителна творба за това направление в живописта е  „Черният квадрат“, който Малевич рисува през 1915г. Той е своеобразен визуален манифест на това ново течение в изкуството на 20 век. Освен „квадратът“, стават известни „Черният кръг“, както и „Черният кръст“ на Малевич. Същевременно художникът рисува и друг „квадрат“ – „Червеният квадрат“. 

Главен елемент при супрематичните композиции на Малевич е несъмнено квадратът, последван от комбинации с квадрати, кръстове, кръгове, правоъгълници, по-рядко с триъгълници, трапеци, елипси. Художникът разбира квадрата като особено символичен за човека. Според Малевич черният квадрат е „икона“, червеният – „революция“, белият – „чисто действие“, „знак за чистотата на творческия живот“. Но квадратът е и дълбок порив към Нищото, като нещо неизобразимо, но осезателно. „Супрематизмът- казва Малевич -  е тази нова, безпредметна система от елементи, чрез която се изразяват усещанията… [Той] е този край и начало, когато усещанията стават разкриващи, когато Изкуството като такова става безликово.” Супрематизмът е всъщност концентриране на духа върху неговите собствени дълбочини.

Дълго време след смъртта му, влиянието на Казимир Малевич върху американските авангардни направления в изкуството от 50- те, 60- те, 70- те години е огромно.

Настоящата изложба в галерия Гагосиан, Ню Йорк,  представя 6 рядко показвани пред публика произведения на големия руски художник. Наред с тях ще бъдат изложени и творби на американски художници - силно повлияни в своята работа от художественото наследство на Малевич, като Барнет Нюман, Елсуърт Кели, Доналд Джъд, Франк Стела, Марк Ротко и други.

Изложбата „Малевич и американското завещание” ще продължи до 30 април 2011г. в галерия Гагосиан, Ню Йорк.

 

 

 

Чёрный супрематический квадрат. Казимир Малевич. 1915
Чёрный супрематический квадрат. Казимир Малевич. 1915
Казимир Малевич, Супрематизм. 1915—1916. Краснодарский краевой художественный музей им. Ф. А. Коваленко
Казимир Малевич, Супрематизм. 1915—1916. Краснодарский краевой художественный музей им. Ф. А. Коваленко
Автопортрет, около 1910 г. Государственная Третьяковская галерея.
Автопортрет, около 1910 г. Государственная Третьяковская галерея.
Mark Rothko-Black Form Series
Mark Rothko-Black Form Series
Mark Rothko – ‘White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose).
Mark Rothko – ‘White Center (Yellow, Pink and Lavender on Rose).
Donald Judd - Untitled, 1966-68
Donald Judd - Untitled, 1966-68
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!