НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
СГХГ представя изложбата “Другото око. По никое време” -курирана от философа Боян Манчев (03.03.2011)

Софийска градска художествена галерия поема инициативата да представи серия от изложби, курирани от не-изкуствоведи за публиката. Това е поредната изложба,  в която са събрани произведения на изкуството,  свързани помежду си не от определен исторически период или от автори, а от вътрешни взаимовръзки. Темата на инициативата „Другото око” се стреми да представи в обща изложба на публиката произведения на изкуството, погледнати през призмата на хора, които не се професионални изкуствоведи, но въпреки това се занимават с изкуство. След художника Лъчезар Бояджиев, идва ред на Боян Манчев  - философ и културен теоретик. 

Темата на изложбата, която беше открита на 1-ви март 2011г., е  „По никое време”. Тя е избрана, защото това е именно лайтмотива във всичките произведения, които са представени. Те са създадени от различни автори в различни исторически епохи и контекст, но това, което ги обединява е именно темпоралността на събитието – времето, което протича, но което не изобразява и представя „главните събития” на  епохата, а представя лични моменти за художниците, много често определяни като „идилични”. Времето,  като такова в произведенията на изкуството,  е много трудно за представяне във визуални форми, защото преди всичко то е абстрактно понятие. Един от начините за представяне на времето е чрез действие, но при многообразието от автори, представени в тази изложба, то бива представено по начин, който предстои на посетителя да открие сам за себе си.

 „По никое време” изважда на преден план именно тази застиналост на мига. Самият Боян Манчев споделя, че „именно това празно, неопределено, ничие време, никое време” го провокира за създаването на тази изложба. Някои от авторите, които са представени в изложбата,  са Вера Недкова, Вера Лукова, Лика Янко, Сами Биджерано, Кирил Цонев, Илия Петров, Наум Хаджимладенов, Иван Ненов, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Георги Баев, Надежда Кутева, Николай Майсторов, Вихрони Попнеделев, Едмонд Демирджиян, Самуил Сеферов, Димитър Войнов, Дария Василянска, Надежда Делева, Андрей Даниел, Зина Юрданова, Любен Костов, Надежда Олег Ляхова, Милко Павлов, Сашо Стоицов, Нина Ковачева, Иван Мудов, Боряна Росса, Никола Михов и други.

По този начин той се стреми да отправи мислите на посетителите не само към произведенията, представени в изложбата, но и за проблема „времето” в цялата сложност на понятието, което всеки зрител би разтълкувал по различен начин, пречупен през собствената си същност.

Изложбата може да бъде видяна до 3-ти април 2011г.

Сашо Стоицов - Водопад, 2005
Сашо Стоицов - Водопад, 2005
Наум Хаджимладенов - На площада, 1948
Наум Хаджимладенов - На площада, 1948
Лика Янко - Богове, антени, хора, 1969
Лика Янко - Богове, антени, хора, 1969
Бинка Вазова - Певица, 1934
Бинка Вазова - Певица, 1934
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!