НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
На 5 март в Манчестър, Великобритания, ще бъде представена ретроспективна изложба на един от най - известните и провокативни скулптори на нашето време - (04.03.2011)

На 5 март 2011г. в Manchester Art Gallery, Манчестър, Великобритания, ще се състои ретроспективна изложба,  представяща творчеството на един от най - известните съвременни скулптори - Аниш Капур.

Аниш Капур е роден през 1954 г. в Мумбай, наричан също Бомбай - град в Западна Индия, център на щата Махаращра. Завършва своето висше художествено образование в Лондон и се реализира там като художник. Днес Аниш Капур е един от водещите художници, работещи в Британската столица. През 1991 г. скулпторът заслужено беше удостоен с престижната награда за изкуство „Търнър”. Въпреки че, живее и работи предимно в Лондон, Капур често посещава  родната си Индия. Самият той казва,  че работата му е инспирирана еднакво и от западната, и от източната култура. Йозеф Бойс, Барнет Нюман, Ив Клайн  са сред художниците, пред чието творчество Аниш Капур споделя, че се прекланя.

Той е един от най - провокативните съвременни скулптори. Неговите творби

представляват сложна смесица от скулптура, инсталация, лендарт.

Произведенията на Аниш Капур се характеризират с иновативно използване на материалите. Мащабът е от особено значение в творбите на Капур. Тази мащабност не засяга само формата на произведенията, а и тяхната концептуална същност. Той съчетава по един виртуозен начин различни контрасти в своите произведения. Светлини и сенки, негативни и позитивни отражения, вътрешно и външно пространство, повърхност и дълбочина, абстракция и фигуративно начало- всичко е едно единно цяло в неговите творби. Използвайки драматични цветови комбинации в синтез както с естествени органични, така и с абстрактни форми, Аниш Капур създава изключително чувствени скулптурни творби. Самият творец нарича себе си „живописец, който е склуптор”.

В ранните си произведения Капур използва различни прахови пигменти, с които покрива произведенията си и пода около тях. За тази си практика той се вдъхновява от родната си Индия. По-късно се насочва предимно към твърдите материали и преди всичко към камъка. В края на 90-те Капур започва да работи в областта на монументалната скулптура и създава някои от най - значимите си творби като Taratantara (1999, 35-метрова инсталация, разположена в мелница на североизточния бряг на Англия), Marsyas (2002, стомана и PVC, ситуирана в Tate Modern), каменната арка край езеро в северна Норвегия и др. През 2001г. Аниш Капур прави първото "Небесно огледало"  в Нотингам,  а през 2004г. - 110-тонната стоманена скулптура Cloud Gate (Облачен портал) в чикагския Милениум парк. 

Настоящата респективна изложба в Манчестър ще представи всички етапи от творчеството на големия британски скулптор от индийски произход. В експозицията ще бъдат включени и 2 нови негови творби, изработени от восък- материал, с който Аниш Капур експериментира от 2005 година насам.

Изложбата може да бъде видяна до 5 юни 2011 г. в Manchester Art Gallery, Манчестър, Великобритания.

 

Kapoor - Void Fileld, 1989
Kapoor - Void Fileld, 1989
Kapoor - Cloud Gate, 2004, Millennium Park, Chicago
Kapoor - Cloud Gate, 2004, Millennium Park, Chicago
Kapoor - Cloud Gate, 2004, Millennium Park, Chicago 2
Kapoor - Cloud Gate, 2004, Millennium Park, Chicago 2
Kapoor- Kissing Bridge, 2004-2005
Kapoor- Kissing Bridge, 2004-2005
Kapoor - Oval Transposed Through 90 Degrees, 2004
Kapoor - Oval Transposed Through 90 Degrees, 2004
Kapoor-  Sky Mirror, Kensington Gardens, London, close up.
Kapoor- Sky Mirror, Kensington Gardens, London, close up.
Kapoor-Svayambh, commonly known as the rain, a huge block of red wax pushed slowly through the gallery at the Royal Academy in London
Kapoor-Svayambh, commonly known as the rain, a huge block of red wax pushed slowly through the gallery at the Royal Academy in London
Kapoor - Turning the World Upside Down, Jerusalem, Israel Museum
Kapoor - Turning the World Upside Down, Jerusalem, Israel Museum
Kapoor- White Sand, Red Millet, Many Flowers, 1982
Kapoor- White Sand, Red Millet, Many Flowers, 1982
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!