НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба, представяща творчеството в периода 1980-89г. на една от най–скандалните световни модни дизайнерки - Вивиан Уестууд, ще се състои в Ню Йорк (07.03.2011)

"Ортодоксалното е гробът на интелигенцията, а неортодоксалното е ключът към моята личност" - Вивиън Уестууд обявява тази сентенция на Бертран Ръсел за свой основен девиз.

 

На 8 март 2011 г. The Museum at the Fashion Institute of Technology, Ню Йорк, ще представи изложбата „Вивиан Уестууд 1980- 89”. Експозицията проследява развитието на стила на известната британска дизайнерка за периода 1980-89 г.

Англичаните обичат да наричат Вивиан Уестууд третата кралица на Великобритания, след Елизабет Втора и „желязната лейди” - Маргарет Тачър. Още със своята поява на дизайнерската сцена Уестууд разтърсва изоснови света на модата. Тя е сред десетте най- влиятелни световни дизайнери на 20 век.

Вивиан Уестууд е родена на 8 април 1941г.  в Блосъм, Дербишир, Англия. Учи един семестър в Школата за изкуства "Хароу". Известно време работи като учителка. През 1971 година Уестууд за пръв път се изявява на дизайнерската сцена. Същата година заедно с Малкълм Макларън (студент по история на изкуството и продуцент на пънк- групата “Секс пистълс”) откриват бутик “Let It Rock”, преименуван на “Sex” през 1974. Вторият бутик на Вивиан Уестууд се нарича “Носталгия по Калта” и е открит през 1984 година в Лондон. По това време тя вече е сред петимата най-добри дизайнери в света, редом с Ханае Мори, Калвин Клайн, Джанфранко Фере и Клод Монтана. От 1989 до 1991г. Уестууд е професор по мода във Виенската академия по приложни изкуства. В две поредни години - 1990 и 1991, тя е обявявана за дизайнер на годината във Великобритания. Когато  през 1992 година става носителка на Ордена на Британската империя,  Вивиан Уестууд не пропуска да скандализира кралското семейство и отбраната елитна публика, появявайки се на официалната церемония без бельо.

Скандалната дизайнерка е позната по света с различни марки: “Вивиън Уестууд голд лейбъл”- ориентирана към висшата мода, “Вивиън Уестууд ред лейбъл” - насочена към младите потребители ,“Англомания”- предназначена за всекидневието в стил унисекс, “Мен”- за представителите на мъжкия пол и др. 

Първата колекция на Уестууд носи името "Пирати" и е представена през 1981 година в зала "Олимпия" в Лондон. Дизайнерката прекарва месеци в историческите музеи, където черпи идеи за работата си по Пиратската колекция. Модернистичните й корсети и кринолини предизвикват фурор. Комбинациите от съвременни материали и архаични техники на рязане и шиене стават нейна запазена марка.

В следващите си колекции Вивиан Уестууд използва много етно елементи от всички краища на света – от Южна Америка до Шотландия. Тя не спира да шокира публиката.

Оттук нататък хрониката е показателна за стремителното развитие на дизайнерката на модната сцена.

През различните етапи на творческата си еволюция Вивиън Уестууд обогатява световния моден дизайн с възвръщането на интереса към обувките с високите платформи; широките ботуши и романтичните ризи с жабо; миникринолините и аристократичните яки; носенето на бельо- сутиени и корсети над дрехите; носенето на причудливи шапки и използването на пера като украшения; собствена интерпретация на турнюрите и фетишизиране на корсетите, бикините.

Извън скандалите и провокативното си поведение Вивиан Уестууд има огромен принос за развитието на модата като изкуство. Тя  пробужда интереса и любопитството както на другите дизайнери, така и на самата публика към миналите епохи от историята на изкуството. “Когато не знам какво да правя- казва дизайнерката-, просто поглеждам назад в историята, там има огромен запас от идеи.“ Уестууд превръща комерсиалните модни ревюта в шоу-спектакли. Тя театрализира модата, показвайки истинските й възможности като самостоятелен вид изкуство.

Експозицията, представяща творчеството на Вивиан Уестууд в периода 1980-89 г., може да бъде видяна до 2 април 2011г. в The Museum at the Fashion Institute of Technology, Ню Йорк.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!