НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Две художествени галерии, представящи съвременно българско изкуство, създават първия си съвместен проект – изложбата „Изкуство на склад” (07.03.2011)

През 2011 година две галерии, представящи съвременно българско изкуство - „Сариев” - Пловдив и „Склада” – София,  започват тясно сътрудничество.

„Склада”-София е едно от най-известните изложбени пространства, представящо съвременно изкуство в България. Разчитайки на способността на пространството да създава състояния, „Склада” се превръща в благодатна експозиционна площ на концептуално наситени, провокативни произведения на изкуството.

Коя е галерия „Сариев”?

През 2004г. Катрин и Веселина Сариеви създават своя галерия за съвременно изкуство в град Пловдив. Наричат я галерия „Сариев”. Развивайки се, галерията създава качествено нови стандарти за представяне на изкуство, несъответстващи на ретроградните принципи на работа на повечето малки галерии в България. Галерия „Сариев” представя концептуални български автори, които имат какво „да кажат” на публиката.

Най-значимият проект на галерията е инициирането и организирането на Нощ на музеите и галериите в Пловдив. В първата мащабна музейна нощ в България през 2005г. взеха участие над 40 културни институции. Това културно събитие пази първенството си по посещаемост до ден днешен.

В рамките на сътрудничеството си със „Склада”, галерия „Сариев” ще разработва и продуцира собствена културна платформа. Галерията ще инициира културни прояви в пространството на „Склада”.

Програмата за сътрудничество между галерии  „Сариев” и „Склада” за 2011 година е замислена в две насоки: изложби, в които ще се показва съвременно българско изкуство и образователни курсове, които ще обогатяват културата на публиката.

Първата изложба на пловдивската галерия в „Склада”, София, носи името “Изкуство на Склад”. В нея ще вземат участие автори, известни със своята работа в областта на съвременното изкуство като: Бора Петкова, Георги Георгиев – Жорас, Емил Миразчиев, Зара Александрова, Кирил Кузманов, Светослав Мичев, Мариела Гемишева, Правдолюб Иванов, Алла Георгиева.

“Изкуство на Склад” засяга идеята за съвременното изкуство в България като изкуство без място в музеите и колекционерските сбирки. Това ненамерило своето място изкуство няма пълноценно съществуване. То е „на склад”.

“Изкуство на Склад” разглежда мястото на творбата по институционалната верига: автор – галерия – колекция. Въпросът за физическо присъствие на творбата в пространството е от изключително значение за съвременното изкуство.

„Складът” като пространство на изложбата предлага една различна експозиционна площ. Пространството не е нито галериийно, нито музейно- в класическия смисъл на тези понятия. То провокира галерия „Сариев” да експонира работите по най- концептуалния и контекстуално адекватен начин пред своите посетители.

Веднага след откриването на изложбата „Изкуство на склад” на 10 март,  в „Склада”  ще се проведе кулинарно арт-шоу „Вечерята на Франкенщайн", пърформанс от Алла Георгиева и Чавдар Георгиев.

Изложбата ще продължи до 26 март 2011г.

Покана
Покана
Бора Петкова
Бора Петкова
Бора Петкова - Light Spot, 2010
Бора Петкова - Light Spot, 2010
Бора Петкова - Форма релеф 2 - 2005 г.
Бора Петкова - Форма релеф 2 - 2005 г.
Бора Петкова - Временно статукво
Бора Петкова - Временно статукво
Галерия Сариев, Пловдив.
Галерия Сариев, Пловдив.
Бора Петкова - Инсталация
Бора Петкова - Инсталация
Бора Петкова - Инсталация
Бора Петкова - Инсталация
Кирил Кузманов
Кирил Кузманов
Кирил Кузманов - Отпечатъци
Кирил Кузманов - Отпечатъци
Кирил Кузманов - Мъртва глава, 2008 - 2010.
Кирил Кузманов - Мъртва глава, 2008 - 2010.
Кирил Кузманов- Притихващи тела.
Кирил Кузманов- Притихващи тела.

"Склада" /1/

"Склада" /2/

"Склада" /3/

"Склада" /4/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!