НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Провокативното изкуство на един от най-скъпо продаваните съвременни автори- Джеф Кунс, ще бъде показано на изложба в Единбург (08.03.2011)

На 19 март в Шотландската национална галерия за модерно изкуство - Scottish National Gallery of Modern Art в Единбург, Великобритания,  ще се състои изложба, представяща творби на Джеф Кунс.

Експозицията ще включи най-известните и значими произведения на провокативния съвременен творец.

Джеф Кунс е роден през 1955г. в Йорк, Пенсилвания. Получава художествено образование в Балтимор и Чикаго. Още с първата си поява на художествената сцена през 80-те години на 20 век,  Джеф Кунс започва да смесва принципите на работа на различни направления в изкуството. Неговите произведения съчетават попарт- а и концептуализма с кича и масовия естетически вкус. Известният арт-критик Кристофър Найт коментира работите на Кунс така: „той обръща традиционните клишета за произведение на изкуството отвътре навън: вместо да въплъщава духовното и да изразява същността на нещата, неговото изкуство е съставено от типично американския набор от ценности на средната класа”.

Кунс използва неуморно художественото наследство на един от най- големите новатори на 20 век- Марсел Дюшан. Уголемените балонени зайци и кучета; прахосмукачките, изложени в лъскави витрини; баскетболните топки в стъклен сандък; гигантските скулптури на кучета, направени от цветя; позлатеният Майкъл Джeксън, прегърнал Бабълс (Bubbles - шимпанзето - домашен любимец на поп- певеца) - всички тези произведения са изработени изцяло в  традицията на readymade.

Джеф Кунс вярва, че масовата продукция и индустриализацията са неутрализирали уникалността на всичко, което ни заобикаля. От това следва, че изкуството е лишено от своя донякъде романтичен статут на автентичен, уникален творчески акт.

Кунс създава своя собствена художествена иконография, която доста често е спорна, противоречива, но тя винаги изключително силно въздейства върху зрителя. Творбите му развиват темата за маниите на съвременния човек: секса, медиите, търговията, парите, славата, властта. Самият автор споделя,  че работите му носят социален смисъл. Изкуството, според него не се съдържа в самия предмет, а е в човека, който го съзерцава.

Джеф Кунс стига до там, че се осмелява да превърне дори своето собствено тяло и своята лична история в произведение на изкуството. Между 1989 и 1991г.  той създава серията „Мade in Heaven”. В нея  Кунс излага актови фотографии и скулптури на него и тогавашната му съпруга - небезизвестната италианска порно актриса - Илона Сталер-Чичолина. По повод тази своя серия авторът споделя, че това е неговия опит да се пребори с общия натрапчив срам от мастурбацията - нещо, което той счита за метафора на чувството за вина, характерно за американската култура.

След първата си самостоятелна изложба през 1980г. Джеф Кунс участва в множество групови и индивидуални изложби по цял свят. Мненията за творчеството му са противоречиви. Някои критици го боготворят, сравнявайки го по значимост и новаторство с Анди Уорхоу и Пабло Пикасо. Други намират творчеството му за прекомерно комерсиализиращо творбите на изкуството.

Но статистиката говори сама за себе си. Неговите творби са едни от най-скъпо продаваните произведения на съвременното изкуство. А Джеф Кунс е сред най- известните и провокативни съвременни автори.

 

Изложбата, представяща творчеството на Джеф Кунс в Шотландската национална галерия за модерно изкуство - Scottish National Gallery of Modern Art, Единбург, Великобритания, ще продължи до 3 юли 2011г.

 

 

Balloon Flower (Blue), 1995- 1999
Balloon Flower (Blue), 1995- 1999
Baloon Dog, 1995- 1998
Baloon Dog, 1995- 1998
Puppy
Puppy
Kama Sutra, 1991
Kama Sutra, 1991
Inflatable Flower and Bunny (Tall White, Pink Bunny) 1979
Inflatable Flower and Bunny (Tall White, Pink Bunny) 1979
Jeff Eating Ilona, 1991
Jeff Eating Ilona, 1991
Tulips
Tulips
Made in Heaven
Made in Heaven
Mound of Flowers, 1991
Mound of Flowers, 1991
Rabbit, 2003
Rabbit, 2003
Sacred Heart (Red,Gold), 1994- 2007
Sacred Heart (Red,Gold), 1994- 2007
Splash
Splash
Elephant, 2003
Elephant, 2003
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!