НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Дъблин ни потапя във феерия от изящни орнаменти и абстракции, дело на американския художник Филип Тафе (10.03.2011)

На 23 март Ирландският музей за модерно изкуство (Irish Museum of Modern Art) в Дъблин ще представи изложбата на Филип Тафе -  „Anima Mundi”.

Експозицията ще представи на вниманието на всички любители на изкуството 34 произведения в смесена техника. Творбите са изработени през последните 10 години и са издържани в характерния абстрактен стил на работа на Тафе.

Роден през 1955г.  в гр. Елизабет, Ню Джърси, Филип Тафе завършва художественото си образование в Ню Йорк. Неговата първа самостоятелна изложба е организирана през 1982г. Оттогава Тафе жъне непрестанно успехи на художествената сцена. Негови творби са притежание на най-големите световни музеи като Музея за модерно изкуство (МоМА), Музея Гугенхайм, Ню Йорк, Музея за американско изкуство Whitney.

Настоящата изложба в Ирландския музей за модерно изкуство в Дъблин носи наименованието - „Филип Тафе: Anima Mundi”. В превод от латински „Anima Mundi” означава световна душа.

Идеята за Anima Mundi се заражда още при древния философ Платон, като намира продължение при неоплатониците, стоиците, дори алхимиците. В днешно време тази идея намира своя тълкувател в лицето на основоположника на аналитичната психология - Карл Густав Юнг. Концепцията за световната душа е тясно свързана с идеята на К. Юнг за колективното несъзнаване и архетиповете. Смята се, че anima mundi съдържа цялото колективно знание за света: миналото, настоящето и бъдещето на всички живи същества.

От древни времена до ден днешен, идеята за архетипа - Anima Mundi, намира конкретен израз в абстракцията, орнамента.

Работите на американския автор Филип Тафе са известни по цял свят с изящните смесици от абстракция, орнаментален стил, елементи от арабската архитектура и източноевропейския текстилен дизайн, оп арт, калиграфия и флорални мотиви. В своята работа Тафе прецизно изследва сложните взаимодействия, както между различните цветове, така и между формата и линията.

Във време, в което съвременният човек страда от пренасищане с образи, Филип Тафе ни потапя в абстрактното изящество на орнамента.

Курарор на настоящата изложба е Енрике Джанкоза - директор на Ирландския музей за модерно изкуство (IMMA). По повод събитието ще бъде издаден и каталог,  включващ текст на арт- критика Калм Тойбин и интервю с Филип Тафе.

Изложбата ще продължи до 12 юни 2011г.

Andalusian Panel (2008)
Andalusian Panel (2008)
Anthology (Rosa), 2009
Anthology (Rosa), 2009
Bal Asterie (2009)
Bal Asterie (2009)
Bardo Triangle (2009)
Bardo Triangle (2009)
Celtic Field, (1993)
Celtic Field, (1993)
Comp with Ornamental Fragments 1, (2009)
Comp with Ornamental Fragments 1, (2009)
Damascene Triangle (2008)
Damascene Triangle (2008)
Defiance (1986).
Defiance (1986).
La Sciara (1993)
La Sciara (1993)
Magic lantern with rugosa (2006)
Magic lantern with rugosa (2006)
Migration (2006)
Migration (2006)
Philip Taaffe
Philip Taaffe
Polygon Planimetric (1993)
Polygon Planimetric (1993)
Portrait Taaffe
Portrait Taaffe
Yellow, Grey (1986)
Yellow, Grey (1986)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!