НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур беше избран да създаде уникална скулптура за тазгодишната MOMUMENTA в Гран Пале, Париж (11.03.2011)

MOMUMENTA  е ново по рода си събитие в света на съвременното изкуство, което има за цел да предостави възможността на водещ артист да създаде уникална инсталация в Гран Пале (Grand Palais ), Париж. За целта е предоставена обширната площ от  13,500 m² на централното помещение на Гран Пале.  По този начин посетителите ще могат да се докоснат до творчеството на едни от най-известните живи съвременни художници, получили международно признание.  Тазгодишната MOMUMENTA ще отвори врати на 11-ти май, като скулптурата ще бъде изложена в продължение на 5 седмици – до 23-ти юни.

След огромния успех на предишните три издания на MOMUMENTA, тази година организаторите отредиха честа на един от най-известните скулптори в световен мащаб – Аниш Капур, да се заеме с предизвикателството. Тридесет години след последната му изложба във френската столица, Аниш Капур отново ще бъде приветстван от френската публика. Предходните три събития имат много висока посещаемост – от 150 000 души за петседмичния период на изложението. Предишните художници, които са канени да изпълнят единствена по рода си инсталация, в сърцето на Париж, бяха германският провокативен художник Анселм Кифер (през 2007) – ученик на Йозеф Бойс, известен със силното влияние, което немската история оказва върху него; американският скулптор Ричард Сера, (през 2008г.), работещ в течението на минимализма; през 2010г. – френският художник Кристиан Болтански (Christian Boltanski). Всеки един от тях, по нов начин претворява историческото пространство на Гран Пале, което е тясно свързано с изкуството още от момента на неговото създаване през 1900г. Именно Гран Пале е мястото, дало началото на едно цяло направление в изкуството, което бива разпространено в цяла Европа – сецесионът.

Изборът  на френското Министерство на културата и комуникацията  неслучайно се пада върху Аниш Капур. Британският  скулптор от индийски произход е един от най-известните в света. Той създава множество монументални скулптури, разположени на ключови места по целия свят. Едно от най-известните му произведения е „Claude Gate”, специално създадено за Милениум парк в Чикаго, превърнало се в най-голямата туристическа атракция и символ на града. Създаването на скулптура за Гранд Пале, обаче е различно предизвикателство, на което Аниш Капур няма търпение да се  отдаде. Той обяснява концепцията си по следния начин: „Един обект, една форма, един цвят. Амбицията ми е, да създам пространство в пространството, което да отговаря на височината и светлината в Гран Пале. Посетителите ще имат възможността да се разхождат в моето произведение, облени в светлина, което, надявам се, ще им даде възможността за съзерцателно и поетично преживяване”. 

Чрез тази серия от събития, свързани със съвременното изкуство, френското Министерство на културата и комуникацията се надява да привлече възможно по-голям брой посетители. Освен това,  изкуствоведи и критици ще изнасят лекции на публиката, свързани със съвременното изкуство, като целта им е да обогатят техните познания и да направят изкуството по-разбираемо и по-близко до всички.

Anish Kapoor. C-Curve, 2009
Anish Kapoor. C-Curve, 2009
Anish Kapoor. Dismemberment Site 1, 2003-09
Anish Kapoor. Dismemberment Site 1, 2003-09
Anish Kapoor. Marsyas, 2002
Anish Kapoor. Marsyas, 2002
Аниш Капур
Аниш Капур
Анселм Кифер на MONUMENTA 2007
Анселм Кифер на MONUMENTA 2007
Анселм Кифер на MONUMENTA 2007 - 2
Анселм Кифер на MONUMENTA 2007 - 2
Инсталация на Анселм Кифер - MONUMENTA 2007
Инсталация на Анселм Кифер - MONUMENTA 2007
Кристиан Болтански - Monumenta 2010
Кристиан Болтански - Monumenta 2010
Кристиан Болтански - Monumenta 2010 3
Кристиан Болтански - Monumenta 2010 3
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!