НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Буенос Айрес разглежда взаимовръзката между психоанализата и изкуството на известната съвременна авторка - Луйс Боржуа (11.03.2011)

На 19 март в Fundación PROA, Буенос Айрес, Аржентина, ще бъде представена ретроспективна изложба на Луйс Боржуа (Louise Bourgeois). Творчеството на известната съвременна авторка ще бъде показано за пръв път пред аржентинска публика.

Изложбата включва около 75 творби на Боржуа. Ще бъдат представени различни периоди от нейната дълга художествена кариера. Експозицията е съставена от инсталации, скулптури и обекти. Кураторът на събитието, Филип Ларат-Смит, коментира изложбата като „първи задълбочен анализ върху връзката на авторката с психоанализата”.

Луйс Боржуа (Louise Bourgeois) е сред най-влиятелните съвременни творци. Тя работи преди всичко в областта на скулптурата. Поради изключителния си афинитет към паяците, които многократно възпроизвежда в своите творби, тя става популярна с прозвището „Жената-паяк”. Най-известното й произведение на тази тема е наречено “Maman”. Самата авторка коментира тази своя творба така: „Паякът е ода за моята майка. Тя беше най- добрия ми приятел. Както паяка, майка ми беше тъкачка. Като паяците, майка ми беше много умна. Паяците са наши приятели, защото ядат комари. Както знаем, комарите носят зарази, за това са нежелани. Така че, паяците са полезни и грижовни, също като моята майка.” Това знаково за творчеството на Буржоа произведение ще бъде представено в настоящата изложба.

Работите на Луйс Боржуа са до голяма степен абстрактни, но те не изключват присъствието и на човешката фигура. Произведенията й се характеризират с изключителната експресивна сила и драматичен заряд. Те носят тягостни усещания като самота, страдание, тревога. Нейните творби са изцяло автобиографични, но не като фактология, а като усещания. Като основен акумулатор на своя творчески процес, Буржоа посочва една травма от своето детство. На 11-годишна възраст тя открива, че американската гувернантка на семейството й е любовница на нейния баща.

Според основоположника на психоанализата - Зигмунд Фройд,  връзката между зрелия художник и неговото детство е богата и многопластова. Той разглежда художествената дейност, чието ядро е фантазията, като продължение на някогашните детски игри на художника. В психологическо отношение детството е неизчерпаем склад на мотиви, сюжети, чувства, преживявания и оценки. От тази гледна точка детството и особено травматичните преживявания в него могат да бъдат основен движещ механизъм за художника.

Така е и в случая на Луйс Боржуа. Нейното изкуство впечатлява със своята искреност, то е до болка откровено, изстрадано и изповядано пред зрителя.

Творчеството й оказва влияние не само върху зрителите, но й върху други съвременни автори. През октомври 2007г. английският всекидневник „Гардиан”  публикува статия озаглавена „Целувки за жената-паяк”. Публикацията се състои от 5 интервюта с английски съвременни автори: Рейчъл Уайтрийд, Дороти Крос, Стела Уайн, Ричард Уентуърд, и Джейн и Луйс Уилсън. Всички те разказват колко силно е повлияло изкуството на Луйс Боржуа върху тяхното творчество.

Ретроспективната изложба на Луйс Боржуа в Fundación PROA, Буенос Айрес, Аржентина, ще продължи до 19 юни 2011г.

Bourgeois- Arch of Hysteri,a 1993
Bourgeois- Arch of Hysteri,a 1993
Bourgeois -Spider, 2003
Bourgeois -Spider, 2003
Untitled
Untitled
End of Softness, 1967
End of Softness, 1967
Fillette, 1968
Fillette, 1968
Fragile Goddess, 2002
Fragile Goddess, 2002
Give or Take, 2002
Give or Take, 2002
Blooming Janus
Blooming Janus
Cumul I, 1969.
Cumul I, 1969.
Seven in Bed, 2001
Seven in Bed, 2001
Spiral Woman, 2003
Spiral Woman, 2003
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!