НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия „Васка Емануилова” представя творби на един съвременен български автор – Десислава Морозова (15.03.2011)

На 16 март Десислава Морозова ще представи самостоятелната си изложба „Конструкции”. Събитието е част от програма „Скулптура”  на галерия „Васка Емануилова”. Програмата цели да засили интереса и разбирането към съвременната българска скулптура чрез представяне на автори, работещи в тази област.  Десислава Морозова е творец с многостранни интереси и занимания. Тя е завършила сценография и артистични психо- социални практики. Специализира в Академията за изкуства, гр. Цюрих, Швейцария, при Йоенг Ок Ким. От 1999г. тя е преподавател в Нов български университет.

Морозова е автор и водещ на дългосрочни проекти в Програма “Изкуство - за социална промяна” на Европейската културна фондация и Център за изкуства “Сорос”; Програма “Превенция на веществени зависимости” на ЦКД “Червената къща “А.Николов”;

Програма “ПРЕХОДНИ ПРОСТРАНСТВА” на МАТРА КАП на Посолството на Кралство Нидерландия в София; Програма “Креативност в ежедневието” на Нов български университет, ЦКД “Червената къща “А.Николов” и Холандското посолство. Тя е и съавтор на книга “Теория и практика на преходното пространство”.

 

В своята творческа дейност Десислава Морозова изследва преди всичко взаимодействието между светлината и пространството. Авторката предлага един нов, съвременен поглед към скулптурата. Нейните произведения представляват конструкции от дърво и стъкло, при които обектът преминава в инсталация и обратно.

 През  2010г. авторката участва в изложбата за наградата „Гауденц Б. Руф” със  своята работа „Сиеста 1”. В настоящата изложба Десислава Морозова представя „Сиеста 2”.

Съставена от два отделни модула, работата изследва формалните и пространствени взаимоотношения между различни по материал, форма и структура елементи.

Тя използва за изходен пространствен ориентир прозорците на галерията, композирайки обектите спрямо логиката на разлагане на светлината в пространството.

Пространство и светлина в творбите на Морозова си взаимодействат, формирайки едно неразчленимо цяло. Взаимодействието между пространство и светлина въздейства както на физическо, така и на психическо равнище и формира едно цялостно впечатление у зрителя.

 

Изложбата е подкрепена от „Нестандарт”  ООД и Светлана Бойчева Ланзатех, Нова Зеландия.
Експозицията може да бъде видяна до 10 април в изложбените зали на галерия „Васка Емануилова”.

Сиеста 2
Сиеста 2
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!