НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложбата на неконвенционално изкуство от „Секция 13” ще бъде открита в Съюза на българските художници (15.03.2011)

Годишната изложба на „Секция 13” ще бъде открита на 16-ти март 2011г. в Съюза на българските художници на ул. „Шипка 6”. Това е изложба на 13-тата секция в Съюза на българските художници – тази на неконвенционалните форми на изкуство. Секцията е учредена през 1993г. по идея на Любен Костов, а името й е измислено от художника Димитър Грозданов. Изложбите на „Секция 13” са свързани със стремежите на българското изкуство и художници към преодоляване на конвенционалното и стереотипно изкуство, което се създава в България и доближаване до търсенията на това, което се е случило с европейския или американски авангард – преодоляване на конвенциите. Изложбите се организират ежегодно, като в тях взимат участие всички художници, които се идентифицират с търсенията си в тази област – на неконвенционалното, което остава,  обаче неразбрано и неприето от повечето. 

Едни от най-честите участници в ежегодните изложби на „Секция 13” са: Дойчин Русев, Димитър Грозданов, Правдолюб Иванов, Аделина Попнеделева, RASSIМ, Лъчезар Бояджиев, Кирил Прашков, Венцислав Занков, Панайот Панайотов, Хубен Черкелов и много други.

Ежегодните изложби на „Секция 13” са едно от явленията, които остават в историята на българското изкуство, като място, в което много от младите артисти реализират това, което искат да кажат на света. Тези изложби се превръщат в нарицателно за място, на което хората могат свободно да реализират идеите си. И в действителност, тези изложби са стимулиращ фактор, особено за българското изкуство през 90-те години.

Последната изложба на „Секция 13” се беше провела в галерия „Индустриална 11”, като участие взеха: Ромил Калинов, Панайот Панайотов, Калоян Илиев-Кокимото, Камен Старчев, Димитър Грозданов, Пенка Минчева, Лора Пармакова, Любен Костов, Иван Русев, Красимир Кръстев-Расим, Венцислав Занков, Ива Яранова, Антония Тонева, Ива Кръчмарска, Асадур Маркаров, Михаела Власева. Тази година тя отново се завръща на обичайното си място. На 15 март от 11 до 17 часа ще се приемат творбите за участие на втория етаж в СБХ на ул. „Шипка 6”. Изложбата ще продължи до 30-ти март 2011г.

Красимир Добрев
Красимир Добрев
Кирил Прашков
Кирил Прашков
Rassim
Rassim
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!