НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Софийска градска художествена галерия ни разкрива чудния свят на примитива през погледа на двама балкански художници (24.03.2011)

На 29 март /вторник/ от 18:00 ч.  в Софийска градска художествена галерия ще бъде открита експозицията „От два ъгъла”. Изложбата е съвместен проект с Музея за наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия.

Музеят на наивистично изкуство в Сърбия е основан през 1960 година. Това е времето, в което наивистичното изкуство се радва на небивал интерес из цяла Европа. Фондът на музея в Ягодина е изключително богат. Той притежава международна сбирка, наброяваща над 2500 творби на утвърдени художници, работещи в тази област. До този момент музеят е организирал над 400 групови и самостоятелни изложби, както в Сърбия, така и в чужбина - в Париж, Лондон, Мелбърн, Виена, Прага, Братислава, Букурещ и други. Сред инициативите на този изключително интересен балкански музей могат да се добавят и Биенале, както и Пленер на наивистично и маргиналното изкуство. През 2007г. Музеят за наивистично изкуство, Сърбия и Софийска градска художествена галерия отново представиха общ проект - плод на тяхното сътрудничество. Тогава пред българската публика беше показана ретроспективна изложба на творци от различни поколения, показващи различни аспекти от наивистичното и маргинално изкуство.

Тазгодишната изложба, организирана съвместно от СГХГ и Музея на наивистично и маргинално изкуство,  ще представи 65 творби на двама утвърдени художници - единия от Сърбия - Предраг Миличевич-Барбариен, другия от България - Росен Рашев-Рошпак. Наречена „От два ъгъла”, изложбата представя два различни творчески подхода към примитива. Индивидуалните особености на творчеството, различните художествени традиции и артистична среда формират двата различни ракурса, през които двамата автори гледат към примитива.

Това, което сближава двамата автори, е че те създават свой собствен уникален стил на работа. Художественият им език е експресивен, богат, многопластов. Техният подход разчита на непосредствеността на примитива. Всичко в картините е неочаквано, странно, различно, то не се подчинява на никакви правила, защото извира от чистото неподправено творческо въображение на художниците. Фолклорните, приказни мотиви ни разкриват един друг свят, в който се впускаме с детски ентусиазъм и въодушевление.

Куратор на изложбата „От два ъгъла” е Нина Кръстич - сръбски изкуствовед, директор на Музея за наивистично и маргинално изкуство в Ягодина, Сърбия. Експозицията може да бъде видяна до 24 април 2011г. в Софийска градска художествена галерия.

Росен Рашев - Рошпака - Славеят, който пееше
Росен Рашев - Рошпака - Славеят, който пееше
Росен Рашев - Рошпака - Светът на Радичков
Росен Рашев - Рошпака - Светът на Радичков
Росен Рашев - Рошпака - С усмивка към Миро
Росен Рашев - Рошпака - С усмивка към Миро
Росен Рашев - Рошпака - По гребена на вълната
Росен Рашев - Рошпака - По гребена на вълната
Росен Рашев - Рошпака - Oхлюв
Росен Рашев - Рошпака - Oхлюв
Росен Рашев - Рошпака - Добро семейство
Росен Рашев - Рошпака - Добро семейство
Росен Рашев - Рошпака - Ангел
Росен Рашев - Рошпака - Ангел
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!