НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-големият български колекционер Васил Божков представи своята изключително богата колекция от тракийски съкровища в НИМ (24.03.2011)

На 21-ви март 2011 г., Националният исторически музей в София представи изложбата „Тракия и древния свят”. Изложбата е уникална по своя характер, защото за първи път представя непоказвани досега шедьоври на античното изкуство. Това е частната колекция от тракийски съкровища на Васил Божков, която  наброява над 200 уникални експонати, като  95 не са излагани пред публика  до момента.

Стойността на  колекцията, според директора на НИМ, Божидар Димитров, се равнява на сбирката на НИМ и тази на Археологическия музей в София взети заедно. Тя съдържа 220 уникални по своята същност образци на тракийската торевтика. Артефактите датират между XV и I век пр. Хр. Изключително интересна е колекцията от 20 ритона, украсени със зооморфни мотиви. Всеки един от тях обикновено ще струва на аукцион от € 3 до 5 млн. Освен това, колекцията включва златни венци, бронзови хидри, сребърни и керамични кантароси, торкви, фиали, златни и сребърни апликации на конски амуниции, огърлици, нагръдници, маска, пръстени и други. Интерес от страна на публиката и изследователите събуждат два бронзови меча. Единият от тях датира от XIIXI век пр. Хр., а другият – от времето на Троянската война (XIX пр. Хр.). Това са най- старите експонати в колекцията. Друг забележителен експонат е ножница за меч от V век пр. Хр. – от едната страна е златна, а от другата сребърна.

Куратор на изложбата и автор на каталога към нея е един от най-известните траколози в България, проф. Иван Маразов. По негови думи, някои от сцените, изобразени върху предметите се срещат за пръв път в иконографията на древния свят. В подготовката на изложбата, освен куратора, са взели участие Васил Божков, акад. Светлин Русев, Кирил Христосков и Веселина Инкова – ръководител на реставрационно ателие.

Преди да бъде изложена в България, част от колекцията е гостувала в Брюксел, Бон и Москва. Тази колекция може да бъде сравнена по своето значение и стойност, единствено с експонатите от музея „Пол Гети” в Калифорния. В момента се водят преговори за гостуване на изложбата в Лувъра.

Националният исторически музея предоставя своята експозиционна площ за представянето на тази изключителна изложба в следващите три месеца. Васил Божков ще преотстъпи  всички приходи от билети в полза на музея.

Тракия и древния свят
Тракия и древния свят
Национален исторически музей
Национален исторически музей
Част от колекцията на Васил Божков
Част от колекцията на Васил Божков
Златен венец от колекцията на Васил Божков
Златен венец от колекцията на Васил Божков
Ритон от колекцията на Васил Божков 1
Ритон от колекцията на Васил Божков 1
Ритон от колекцията на Васил Божков  2
Ритон от колекцията на Васил Божков 2
Чат от колекцията
Чат от колекцията
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!