НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба с шедьоври от колекцията на Жак и Наташа Гелман, включваща произведения на Диего Ривера и Фрида Кало, ще бъде представена в Дъблин (04.04.2011)

Една от най-забележителните частни колекции от модерно мексиканско изкуство ще бъде представена в Музея за модерно изкуство на Ирландия в Дъблин. Колекцията е собственост на известния филмов продуцент от руски произход - Жак Гелман. Той емигрира в Мексико преди началото на Първата световна война и основава компанията „Поса филмс”. Той и жена му Наташа са едни от най-страстните колекционери на модерно мексиканско изкуство.

Изложбата ще бъде открита на 6-ти април в Дъблин, като ще бъде изложена за повече от три месеца – до 26-ти юни 2011г. Това е една от най-значимите колекции от модерно и съвременно мексиканско изкуство, като експонатите надвишават 300. Семейство Гелман започват да събират своята колекция през 1943г. Освен произведения на Фрида Кало и съпруга й Диего Ривера, колекцията съдържа произведения на други известени муралисти като Давид Сикейрос, Хосе Гуадалупе, Хосе Клементе Ороско, Леонардо Мендес, Франсиско Толедо и много други.

Мексиканският мурализъм е течение, което се поява през 30-те години на ХХ век. Освен като артистично движение, мексиканският мурализъм може да бъде разгледан и като политическо и социално движение, като мнозинството от участниците са симпатизанти на марксизма. Наречени са муралисти, защото създават своите произведения върху стените (mural – стена) на обществените сгради в Мексико Сити и други големи градове в Мексико. По този начин то става леснодостъпно за широката публика. Благодарение на муралистите, изкуството на Мексико вече не е маргинално, а се нарежда сред водещите течения на ХХ век. Мексиканските муралисти са едни от известните съвременни художници, като оказват влияние в световен мащаб. През 50-те години  те са поканени в България, където изложбата им се превръща в събитие. Те са прочути главно със своите монументални произведения, но също така имат и голям брой произведения на кавалетната живопис.

Едни от най-известните произведения, които са част от колекцията са  „Автопортрет на Фрида Кало с маймуни” и „Диего в моите мисли” от  Фрида Кало. Освен произведения на маслената живопис, на изложбата ще бъдат представени и множество рисунки, литографии, пастели и колажи, както и някои от личните дневници на емблематичните художници. Пленителни фотографии на Фрида Кало и Диего Ривера, заснети от Лусиен Блок, Хектор Гарсия, Николас Мурей и Бернард Себастиан, също ще съпътстват изложбата.

По време на изложбата ще бъде прожектиран и концептуалния филм на японската художничка Ясумаса Моримура, озаглавен „Диалог със себе си” (Dialogue with Myself). В него тя изпълнява ролята на Фрида Кало, като се опитва да разкрие вътрешния свят на прочутата мексиканка.

Figure in Red and Blue by Gunther Gerzso
Figure in Red and Blue by Gunther Gerzso
Five panels by Carlos Mérida
Five panels by Carlos Mérida
Woman with Shawl by David Alfaro Siqueiros
Woman with Shawl by David Alfaro Siqueiros
Диего Ривера  - Носъчът на калии
Диего Ривера - Носъчът на калии
Диего Ривера - Портрет на Наташа Гелман
Диего Ривера - Портрет на Наташа Гелман
Фрида Кало - Лусиен Блок
Фрида Кало - Лусиен Блок
Наташа и Жак Гелман
Наташа и Жак Гелман
Фрида Кало - Автопортрет
Фрида Кало - Автопортрет
Фрида Кало - Диего в моите мисли
Фрида Кало - Диего в моите мисли
Фрида Кало и Диего Ривера, заснети от Лусиен Блок
Фрида Кало и Диего Ривера, заснети от Лусиен Блок
Ясумаса Моримура като Фрида Кало
Ясумаса Моримура като Фрида Кало
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!