НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
СТОЛИЧНАТА ГАЛЕРИЯ „СЕЗОНИ” ОТКРИВА СЪВМЕСТНА ИЗЛОЖБА НА ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ – СКУЛПТУРА и ЗОЯ ЛЕКОВА – РИСУНКИ (31.05.2011)

На 31 Май 2011г.  /вторник/ от 18,30 часа, изложбата открива акад. Светлин Русев

 

Галерия „Сезони” представя двама творци, които не за първи път работят заедно.

 

„Във време на истеричен бяг, неизвестно към какво и накъде, на човек му е необходимо време, малко време за да поспре, да си даде сметка от къде е тръгнал и накъде се е запътил. Въпрос особено важен за хората, занимаващи се с изкуство.

          Винаги са ме респектирали много повече образци от старото изкуство. Изкуство, в което авторът е анонимен, раговарящ с него единствено чрез неговата творба – плод на вътрешния му духовен мир. Образци, които са много по-широки, като обхват на проблематиката /пластична и философска/, много по-завършени и цялостни. Нещо, което е много по-важно от случайни хрумки, от модата и конюнктурата на пазара.

           Затова и последните ми работи са един “опит за докосване” до тези анонимни автори. Не просто копиране или наподобяване, а единствено с желанието, максимално да усетя и се доближа до едно подобно излъчване, каквото струи от някои стари образци.

           Винаги съм мислил и продължавам да мисля така, че ако художникът си измисля първо концепция и след това я реализира, се ограничава. Концепцията в голяма степен ограничава и елементаризира духовно – емоционалния продукт на твореца.

           Ако това може да се приеме за концепция, то това е тя, моята концепция.”

Иван Славов

 

Проф. Иван Славов е роден през 1952 г. Завършва Националната Художествена Академия, спецалност „Скулптура”  в ателието на проф. Димитър Даскалов през 1978г. Една от най-известните творби на Иван Славов е паметникът на Стефан Стамболов в центъра на София - в градинката пред Кристал, който бързо се превръща в един от символите на столицата. Автор е на едни от най-забележителните паметници в страната, посветени на българската история. Неговото име стои сред творческия колектив на „Създателите на Българската държава” в Шумен, „Асеневци” в Търново, „Самарското знаме” в Стара Загора. През 1982г. е отличен с първа награда на Симпозиума по скулптура в Бургас. Има активно участие на Общи художествени изложби и симпозиуми в страната и чужбина. За изложбата в галерия „Сезони” проф. Славов ще представи непоказвани до сега нови творби.

* * *

 

Един от най-цветните и вълнуващи спомени от детството ми  е играта с калейдоскоп. Онези малки стъкълца, които променяха и завъртаха света в най-различни посоки и създаваха множество пространства.

        И до днес се стремя към постигане на онази “съвършена” игра на светлина и сянка, пространство и обем, които сякаш за миг мога да променя с едно обръщане на гледната ми точка.

        Хората ме познават повече с изявите ми в скулптурата  и дори в симпозиумната пластика, но малцина знаят, че рисунката е по-съкровеното ми занимание. И докато в скулптурата се налага да преодолявам съпротивата на материала, или да се съгласявам с нея, то при рисунката усещането ми за бърза смяна на нещо, смяната на разнообразни впечатления и настроения се случва с по-голяма лекота. Може би подсъзнателно пренасям чисто пластичните и пространствени проблеми, които ме вълнуват в скулптурата  и върху хартията. Така и използваните в рисунките ми техники  включват както скулптурни материали, така и чисто скулптурни прийоми.

        За мен скулптурата и рисунката са две части от едно цяло, като светлината и сянката. Не могат една без друга, защото изграждат не само всичко около нас, но и самите нас.

Зоя Лекова

 

Зоя Лекова е родена през 1972 г. в Пловдив. През 2000 г. завършва Националната Художествена Академия, специалност „Скулптура” в ателието на проф. Крум Дамянов. От 2008г. работи като хоноруван преподавател по скулптура в Националната Художествена Академия, катедра „Метал”. Участва в множество общи изложби и симпозиуми по скулптура в страната. Градската художествена галерия в Шумен открива нейна самостоятелна изложба през 2000 г., която представя пластики и рисунки.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Зоя Лекова
Зоя Лекова
Проф. Иван Славов
Проф. Иван Славов
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!