НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Генералният директор на парижкия „Лувър” за пръв път на посещение у нас. Уточнява се гостуването на колекцията от тракийски съкровища на Васил Божков в сърцето на френската столица (14.07.2011)

От няколко дни на “тайно“ частно посещение у нас е Анри Лоарет - генералният директор на най-големия национален музей във Франция - Лувъра. Това беше съобщено във вторник от министъра на културата Вежди Рашидов. “Аз го доведох тук, водят се приятелски разговори, но не искам да издавам,  преди да е станало“, обясни той. Основната цел на посещението е да се договори представяне на български творци и артефакти в Лувъра, за да се популяризира българското изкуство в световен мащаб, стана ясно от думите на министъра. Счита се, че конкретният повод за посещението е предстоящото гостуване на уникалната колекция от тракийски съкровища на Васил Божков в Лувъра. “Имаме Византия, имаме Рим – много сериозни произведения, имаме великолепна Тракия, каквато никъде другаде няма. В момента тече изложба на колекцията на Васил Божков, в която има чудовищни уникати“, коментира Вежди Рашидов.

Анри Лоарет е у нас с двамата си заместници и с директора  на отдел "Византия" в Лувъра. Това е първото подобно посещение в България на изкуствовед от такъв ранг и с такъв висок пост."Ние сме много богати на артефакти, но не умеем да популяризираме културата си. Ние лежим върху много сериозна култура. Би било много важно България да бъде показана в Лувъра", коментира Рашидов.

В Париж отдавна уважават българските художници. Много от нас през годините се представиха в някои от най-престижните галерии. Защо да не влезем и в Лувъра?,

така академик Светлин Русев коментира предстоящото гостуване на колекцията на Васил Божков в парижкия Лувър. Той припомни, че още Людмила Живкова като министър на културата е наложила традицията най-доброто от националните съкровища да бъде излагано в най-елитните световни музеи. "Не само в Лувъра, но и в Центъра за съвременно изкуство "Бобур" има място за нашите артисти. Майсторите от 20-те и 30-те години на миналия век са абсолютно конкурентни. Уникалната сбирка на  Васил Божков  също ще бъде истинска сензация в сърцето на Париж", убеден е Светлин Русев.

Анри Лоарет
Анри Лоарет
Анри Лоарет и Вежди Рашидов
Анри Лоарет и Вежди Рашидов
Васил Божков
Васил Божков
Генералният директор на парижкия Лувър - Анри Лоарет  в  черквата Св. София
Генералният директор на парижкия Лувър - Анри Лоарет в черквата Св. София
Лувър
Лувър
Произведение от колекцията на Васил Божков
Произведение от колекцията на Васил Божков
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!