НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Опера пресъздава живота на един от великите художници на 20 век – сюрреалиста Салвадор Дали (25.07.2011)

Опера, базирана върху живота на Салвадор Дали и съпругата му Гала,  най-накрая ще бъде показана в Испания след седемгодишно отлагане на нейния дебют. „Аз, Дали” ще има премиера в Gran Teatre del Liceu, Барселона,  през октомври.

Оперното представление, съставено от четири действия,  показва значимите моменти от живота на големия художник-сюрреалист Салвадор Дали. В основата на представлението лежи любовната история на художника с Елена Дяконова, по-известна като – Гала. През 1929 г. в испанския курорт Кадакес, Дали среща Гала и нейния съпруг, френския поет Пол Елюар. Дали е запленен от предизвикателната рускиня. Веднага тя става негова любовница и муза. "Аз я обичам повече от баща си, повече от майка си, повече от Пикасо. И даже повече от парите" - пише Дали до своя приятел Федерико Гарсия Лорка. Когато се престрашава да й разкрие чувствата си, тя му заявява: “Мъничък мой, нима не разбираш, че никога вече няма да се разделим?” .  Оказва се права. През 1934г. двамата сключват граждански брак. Заради връзката си с 11 години по-възрастната Гала, Дали се скарва с баща си, който го изгонва от дома си. 

По време на брака им Гала има многобройни извънбрачни връзки. На повечето от тях обаче,  Дали не възразява. Гала остава единствения женски модел в творчеството му и той не спира да й се възхищава и да я възхвалява до края на дните й. Тя умира в Испания през 1982 година. След нейната смърт Дали губи желание за живот. През седемте последни години от живота си, прекарани в самота, без неговата единствена муза, той не рисува нито една картина.

Освен с Гала, операта разглежда връзката на Дали и с неговия баща, както и с интелектуалците и художниците, част от приятелския кръг на художника – Пол Елюар, Федерико Гарсия Лорка, Луйс Бонюел и други.

Още през 2001 г. испанското Министерство на културата възложи написването на опера,  посветена на живота на Салвадор Дали,  на композитора Хавиер Бенгерел. Премиерата на представлението бе предвидена за 2004 г., когато тържествено беше отбелязана 100 годишнина от рождението на гениалния испански художник. Представянето на оперното представление обаче, беше забавено поради множество финансови и организационни обстоятелства. „Истинско чудо е,  че тази опера се появява на бял свят”, казва Бенгерел.

„Аз, Дали” е първото голямо оперно произведение, което Хавиер Бенгерeл пише. За написването на либретото първоначално композиторът се спря върху биографа и автор на книгата „Тайният живот на Дали”, Иън Гъбсън. Той обаче,  отказал поканата и Бенгерел ангажира испанския драматург Хайме Салом. Той е автор на книгата „Почти богиня” - основна тема, в която са именно отношенията между Салвадор Дали и Гала. „Всичко, което знам за Дали и Гала, съм го показал в тази опера”, казва Салом. „Тяхната връзка е рядко срещана смесица от любов и омраза, алчност и щедрост. Тя е била всичко за Дали и той е бил изцяло зависим от нея. Тя е негова съпруга, любовница, майка и дори негов враг. Гала му се е възхищавала талкова много, колкото го е и ненавиждала. Всъщност тя прави от Дали мит.” Либретото е написано на английски, испански, каталунски и френски език. 

„Дори в техническо отношение операта отговаря на мегаломанията на Салвадор Дали. Нает е огромен оркестър, включващ 80 музиканти”, разкрива  композиторът Хавиер Бенгерeл.

Дали и Гала
Дали и Гала
Дали и Гала на сватбата си
Дали и Гала на сватбата си
Yo, Dali
Yo, Dali
Yo Dali 2
Yo Dali 2
Yo, Dali 3
Yo, Dali 3
Yo Dali 4
Yo Dali 4
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!