НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекцията от произведения на изкуството на един от най-известните холивудски актьори – Тони Къртис ще бъде предложена на търг в САЩ (16.08.2011)

Картини, скулптури и други предмети с колекционерска стойност, които са били притежание на холивудския  актьор Тони Къртис,  ще бъдат продадени на търг в Щатите, съобщи Би Би Си. Колекцията съдържа творби на световноизвестни автори като Анди Уорхол, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Хенри Милър и на самия Тони Къртис, разказва Дарън Джулиън, президент на аукционна къща Julien's. Самото наддаване е насрочено за 17  септември. Сред лотовете на търга ще са живопис и керамика на Къртис, керамика и принтове на Пикасо. Очаква се за тях да бъдат предложени по над 3000 долара.
В търга ще бъде експониран  и оригинал на Анди Уорхол, със  заглавие
Some like it hot shoe” – картина, която Къртис  получава лично като подарък от художника. Безспорно това ще е една от  най-заинтригуващите творби  в търга. Според експерти тя ще достигне цена от над 30 хиляди долара.

С изключителна колекционерска стойност са и табакера от злато и сапфир на Фаберже, часовници, мебели, както и флейта от палисандрово дърво, подарена на Къртис от Франк Синатра.

Предметите, които ще бъдат включени в търга, са от различни периоди от живота на актьора, включително и от времето, през което е военнослужещ във Втората световна война.

На търга няма да липсват и вещи, свързани с филмите на Тони Къртис. Една от най-любопитните вещи ще бъде яке, което той носи по време на сцената от "Някои го предпочитат горещо" от 1959 г., когато  той целува поп иконата – Мерилин Монро. Очаква се то да бъде купено за поне 15 000 долара.

Лотовете на търга ще бъдат изложени в централата на аукционната къща в Бевърли Хилс, Калифорния  на  6 септември.

Тони Къртис умира на 29 септември 2010 г. от инфаркт на 85 години. Истинското му име е Бърнард Шварц. Участвал е в над 120 филма, като "Спартак", "Някои го предпочитат горещо", "Бостънският удушвач". Тони Къртис е една от звездите в Холивуд през 50-те години на миналия век и един от най-големите плейбои на своето време. 

Тони Къртис
Тони Къртис
Тони Къртис през 2004 г.
Тони Къртис през 2004 г.
Плакат към филма
Плакат към филма "Някои го предпочитат горещо"

"Бостънският удушвач" - филм по действителен случай с участието на Тони Къртис
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!