НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Провеждането на дългоочакваната изложба „Пол Поаре – кралят на модата” е помрачено от конфликта Русия-САЩ (18.08.2011)

Музеите на московския Кремъл посрещат изложбата „Пол Поаре - кралят на модата”. Уникалното арт събитие ще бъде открито на 6 септември и ще продължи до 15 януари 2012 г.

Пол Поаре (1879-1944), който сам се е наричал "Кралят на модата", остава в историята с това, че е освободил жените от корсетите и е наложил панталона и ярките цветове. Впечатляващи са ориенталските му колекции, които включват чалми, тюрбани, шалвари и халати. След пътуване до Русия той прави колекция, в която има славянско и руско влияние. Поаре става известен като първия моден дизайнер, който създава и продава своя марка парфюм. Той е първия  дизайнер, който е окуражавал дамите да носят сутиени и бюстиета. Забележителни са нововъведенията му при кроенето и конструкцията на дрехите, особено поради странния факт, че той самият не е можел да шие.

“Облякох моята епоха”, възкликва през 1930г.  в автобиографията си Пол Поаре и никой не му възразява. Французинът е олицетворение на твърдението, че модата се нуждае от диктатори. След него ролята на дизайнера добива днешния си смисъл - налагане на тенденции. Защото в началото на ХХ век майсторите на шева и кройката са обикновени изпълнители. Да бъде диктатор се осмелява един от тях - Пол Поаре.

В експозицията, представена в Музеите на московския Кремъл,  са включени модели на Поаре, притежание на различни музеи, галерии, колекции по цял свят. Част от тях са Musée Galliera - Musée de la Mode de la Ville de Paris, Victoria and Albert Museum, Лондон, Musee International de perfumerie de Grass и Държавния Ермитаж в Санкт Петербург.

Провеждането на изложбата обаче,  отново бе разтърсено от скандал между Русия и САЩ. Музеят „Метрополитен” заяви, че няма да предостави на Музеите на московския Кремъл договорените и очаквани 35 експоната за изложбата „Пол Поаре - кралят на модата”. Отказът на престижната арт институция е във връзка с разразилия се спор за библиотеката „Шнеерсон”, в резултат на който беше замразен музейният обмен между Русия и САЩ, съобщи официалният представител на „Метрополитен” Харолд Холцер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Докато е в сила руското ембарго при предоставянето на експонати на американските музеи, ние също няма да предоставяме наши колекции на руските музеи. Това е въпрос на справедливост. Всички ние тук сме натъжени от това, че беше преустановена старата традиция на обмен на експонати.” обясни Холцер.

Въпреки скандала, изложбата „Пол Поаре - кралят на модата” ще бъде открита на 6 септември в руската столица и се очаква да предизвика изключително голям зрителски интерес.

Пол Поаре .
Пол Поаре .
Model in a Poiret dress, 1914
Model in a Poiret dress, 1914
Model in a Poiret suit, 1914
Model in a Poiret suit, 1914
Poiret illustrations by Paul Iribe, 1908
Poiret illustrations by Paul Iribe, 1908
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!