НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Danubiana Meulensteen Art Museum – съвременно изкуство сред водите на Дунав (24.08.2011)

Обикновено музеите не се появяват от нищото. Повечето от тях се изграждат в продължение на много години от държавници, папи, правителства или художествени сдружения. Изключение от това правило прави един малък музей за съвременно изкуство, който се намира на върха на тесен полуостров, разположен на река Дунав, близо до Братислава, Словакия. Музеят е построен през 2000 година и носи името Danubiana Meulensteen Art Museum.

Той е изграден от немския бизнесмен Герард Мауленстийн /Gerard Meulensteen/ и Винсент Полакович /Vincent Polakovic/ - собственик на словашка галерия. Тяхната случайна среща през 1994 г. довежда до идеята за откриването на един от първите частни музеи в бившите комунистически страни от Източна Европа и Съветския съюз.

Архитектурата на сградата е особено впечатляваща – тя преповтаря елипсовидната форма на римските кораби. Изграден по този начин, музеят се вписва изключително успешно в заобикалящия го ландшафт. На мястото, където е построена  сградата,  се събират границите на три държави – Словакия, Унгария и Австрия. Danubiana Meulensteen Art Museum се намира на 20 км /12 мили/  южно от словашката столица – Братислава. Разположен в сърцето на Обединена Европа музеят привлича около 250 000 посетители всяка година. „Всички, които дойдат и го видят,  казват: „Уау!”, споделя 68-годишният предприемач Герард Мауленстийн - един от собствениците на музея.

Danubiana Meulensteen Art Museum притежава постоянна експозиция от повече от 70 експоната, дела на едни от най-известните съвременни творци, в това число Сам Франсис, Пиер Алешински, Ники дьо Сен Фале, Карл Апел, Киро Урдин, Кристо и Жан-Клод.

През февруари 2012г. музеят ще затвори врати, заради планирано значително разширение на изложбените площи. Така Danubiana ще удвои своето пространство. В новосъздадените изложбени зали ще бъдат експонирани както словашко,  така и международно изкуство. Когато отвори врати през септември 2012 г.,  се очаква музеят да удвои броя на своите посетители на до 40 000 годишно.

Досега програмата на музея бе фокусирана основно върху представянето на самостоятелни изложби на съвременни художници, отразяващи политическите и културни катаклизми в региона.

Настоящата изложба, представена от музея,  е на Рудолф Сикора /Rudolf Sikora/ - словашки художник, един от лидерите на десидентската арт сцена. По време на Комунистическия период той показва своя протест към системата,  като изобразява предимно математически символи.

Друга експозиция, представена към настоящия момент в Danubiana ,  е на родения в Белград, но живеещ в Париж,  художник Милош Собаич /Milos Sobaic/. В картините си той представя огромни фигури, които не могат да отделят своите крака от земята, защото са привързани към нея с тежки вериги и здрави въжета.

От 9 септември до 4 декември музеят ще покаже творби на чешкия  художник Йан Каплишки /Jan Kaplicky/, който почина през 2009 г. Тази експозиция ще бъде последвана от второто издание на Дунавското Биенале, в което ще вземат участие художници от 10 страни, разположени по крайбрежието на реката. Биеналето ще продължи до 26 февруари – това е датата, на която уникалният музей Danubiana Meulensteen Art Museum ще затвори врати,  за да се завърне през септември с двойно по-голяма изложбена площ.

Danubiana Meulensteen Art Museum /1/
Danubiana Meulensteen Art Museum /1/
Danubiana Meulensteen Art Museum /2/
Danubiana Meulensteen Art Museum /2/
Danubiana Meulensteen Art Museum /3/
Danubiana Meulensteen Art Museum /3/
Danubiana Meulensteen Art Museum /4/
Danubiana Meulensteen Art Museum /4/
Milos Sobaïc
Milos Sobaïc
Kартина на Milos Sobaïc
Kартина на Milos Sobaïc
Творба на Milos Sobaïc
Творба на Milos Sobaïc
Творба на Rudolf Sikora
Творба на Rudolf Sikora
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!