Основни данни
Атанас Яранов (1940-1988)


Атанас ЯРАНОВ е български художник, живописец.
Атанас Яранов е сред най-ярките имена в новата артистория на България. Заедно с Генко Генков, Иван Вукадинов, Димитър Казаков създават едно от най-силните поколения в нашата живопис. Баща е на живописците Димитър Яранов и Ива Яранова.
Атанас Димитров ЯРАНОВ е роден на 13 юли 1940 в София. Починал е на 14 август 1988 София. През 1965 завършва Декоративно монументална живопис във ВИИИ "Н. Павлович"(днес НХА) при проф. Георги Богданов. Работи в областта на фигуралната композиция, портрета, кавалетната и монументалната живопис (мозайка, сграфито). Първото му участие в колективна изложба е в София (1965).
Прави самостоятелни изложби в в София (1975), Пловдив (1971), Варшава (1973), Братислава (1974), Варна (1978).
Награди: награда от Втората национална младежка изложба в София (1978), награда от Третата национална младежка изложба в София (1979), награда от ІІІ триенале на реалистичната живопис в София (1979), награда "Илия Петров" на СБХ за монументално-декоративна живопис; награда на СБХ на името на "Владимир Димитров-Майстора" (1982), награда за живопис "Захари Зограф" (1985). Негови творби се намират в НХГ, СГХГ, художествени галерии в страната и в частни колекции у нас и в чужбина.

Виж още Честваме 70 години от рождението на Яранов с частна колекция


 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!