Основни данни
Андрей Николов (1878 – 1959)


Андрей НИКОЛОВ Староселски (1878-1959) e художник, скулптор.
Андрей Николов е автор на поетични мраморни творби, посветени на майчината любов, детските образи и женската красота. Дамските му портрети и женски голи тела са изпълнени с мекота и нежност. Оставя галерия от портрети на исторически личности. Той е сред първите випускници на нашата Художествена академия и произведенията му оказват влияние върху формирането на българската скулптура. Родната къща на Андрей Николов е превърната в жив музей и място за срещи, известно под името Червената къща. Червената къща се намира на ул. "Любен Каравелов" в София. В нея се осъществяват различни проекти, свързани със социологически и понякога с арт-програми, платени от различни фондации.

Андрей Николов Староселски е роден на 29.IV. 1878 г. във Враца. През 1896 г. е студент в първия випуск на новооткритото Държавно рисувално училище в София. През 1903 г. неговият преподавател по скулптура - Борис Шатц - го препоръчва на Министерството на народното просвещение за специализация в чужбина, като доказал големи заложби студент, който ще бъде полезен на България. Така младият скулптор се озовава за четири години в "Ecole des beaux arts" Париж, където в класа на Антонен Мерсие овладява до съвършенство мрамора.

Андрей Николов се завръща в България и преподава в Държавното художествено-индустриално училище. Избухването на Първата Световна Война го заварва в Рим и се налага да остане там. Прекарва 13 години във Вечния град и създава там някои от най-забележителните си произведения. Андрей Николов взима участие в италианските изложби. Критици и почитатели на изкуството го уважават, но той не прекъсва връзката си с родината.
През 1922 г. Андрей Николов организира самостоятелната изложба в София, която преминава с небивал успех. Във възторжените си отзиви столичните вестници отбелязват и създадената галерия от портрети на личности от начата история - Ал. Стамболийски и Ив. Вазов, К. Христов, Ст. Михайловски, Антон Митов и Иван Мърквичка и др.
През 1927 г. Андрей Николов напуска окончателно Италия, за да се включи в кипящия артистичен живот в България. Скулпторът преподава дейност в Художествената академия и създава кавалетни и на монументални произведения. Негови са величествения лъв от "Паметника на незнайния воин", портрети на Вл. Димитров-Майстора и Кръстьо Сарафов, бюст-паметници на Петко и Пенчо Славейкови.
Изкуството на Андрей Николов изиграва важна роля за израстването и формирането на скулптурата в България.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!