Основни данни
Васка Емануилова (1905-1985)


Васка Емануилова

Васка ЕМАНУИЛОВА (1905 - 1985)е българска художничка, скулпторка.

Васка ЕМАНУИЛОВА  е сред малкото български жени-скулптори, които се вдъхновяват от жени. Основни насоки в нейното изкуство са портретът и голото тяло. Забележително в творчеството на Васка Емануилова е, че тя изобразява с по-голяма детайлна сила и вдъхновение и влечение женското голо тяло и почти не отделя творчески потенциал за силния пол. Творчеството на Васка Емануилова има широк диапазон и в областта на фигуралната композиция и монументалната пластика.


Васка Емануилова е родена на 25.XII.1905 г. в с. Комщица, Годечко. Родителите й са Емануил Игов - свещеник и неговата съпруга Руска Кържина. Васка завършва VI клас в София  и веднага след това е приета в Държавната художествена академия. Учи скулптура във водения от проф. Иван Лазаров курс в продължение на пет години (1922-1927). Силно повлияна от оригиналното творчество на Лазаров, както и от всеотдайното му отношение към първите стъпки на неговите студенти, Васка Емануилова успява да постигне още в последната година на следването си резултати, които привличат вниманието дори на един от най-сериозните и авторитетни художествени критици от периода между двете световни войни - Сирак Скитник. Той акцентира върху живото чувство в работите на младата скулпторка.


 Виж още Жени рисуват голи жени

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!