Основни данни
Анна Бояджиева (1955)


Анна Бояджиева е български художник, проф. по Текстил в Художествената академия София.

Работи в областта на съвременното текстилно изкуство, пространствени обекти, инсталации, хартия, сериграфия, фотография. В работите на Анна Бояджиева експериментът и артистичният акт стават едно, тя изследва с еднакво любопитство структурата на материалите и живописните слоеве, и начинът, по който една „техническа” промяна води нови форми и следователно, нов смисмъл.

Родена е през 1955 г. в София. Завършва първо фотографско училище, а през 1982 - „Текстил” при проф. Димо Балев в Националната художествена академия.

През 1998 г. прави творческа специализация в Сите дез’ар – Париж. Участва в изложби на секция „Текстил” и кураторски проекти на СБХ от 1983 г.

Понастоящем проф. Анна Бояджиева е професор в катедра „Текстил” към Националната художествена академия. Заместник-ректор по художествено- творческата дейност. Член на Съюза на българските художници /СБХ/. Член на Европейска текстилна мрежа /ETN/ - Хановър, Германия. Член на “ARELIS” - Асоциация за съвременен текстил - Париж, Франция. Член на АIAP, UNESCO, Париж.

Тя дълбае в структурата и показва дълбоките пластове на материалите, с които работи - велпапе, текстил, синтетика, хартия като по този начин процесът на дематериализация става част от правенето на изкуство. По този начин Ана Бояджиева изследва способността на материала да създава нов смисъл и идея.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!