Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Агоп Агопов (1904-1983)


Агоп Агопов

Агоп АГОПОВ е български художник, скулптор. Заминал е за САЩ в началото на миналия век, но остава неизвестен с творбите и дейността си у нас.
Агоп Минас Агопов е роден през 1904 в Сливен. Починал е през 1983 г. в Ню Джърси, където прекарва по-голямата част от живот си. Следвa „Скулптура” в Рим, Париж и Ню Йорк. В САЩ пристига през 1927 г. - отначало учи в Колумбийския университет и след това в Националната академия на изящните изкуства, която завършва през 1931 г. с отличие и е поканен за асистент. Три поредни години получава Първа награда по скулптура в академията. Негови преподаватели са Джордж Вланд Брингман (известен и като учител на Норман Рокуел, най-популярният художник за САЩ, според класациите от 2000 г.) и Харви Дун. Сред неговите състуденти е и прочутия американски майстор на комикси и илюстрации Джек Кеман. Урежда изложби в много градове из САЩ, взема участие в изложбата на българите в Ню Йорк (заедно със скулптора Атанас Качамаков).
Основно живее и работи в Ню Джърси. Изявява се в областта на портрета. Най-често му позират театрали, музиканти, учени, писатели, прави бюстове на редица исторически личности , свързани с основаването на Америка и нейната история. Могат да бъдат назовани скулптурните му бюстове на румънския министър-председател Александру Авереску, чешкия композитор Антонин Дворжак, губернатора на Тексас, Питер Бел, принцеса Грейс от Монако. Много голямо признание получават портретите му в Мемориала-музей на Джон Ф. Кенеди в Хюаънис Порт, както и тези от Барнстепъл, Масачузец. Аплодиран за начина, по които пресъздава директора на ФБР Едгар Хувър и президента Кенеди - на два пъти е отличен с наградата „Линдзи Морис” на Националното скулптурна асоциация. Отличаван е със Златен медал за Признание, наградата Хънтингтон от Асоциацията на творците от Хъдсън Валей, както и златен медал на Съюза на художниците от Америка.
Агоп Агопов е първия творец, който не е бил роден в САЩ, отличен от Американския нумизматичен съюз през 1980 г. за принос в тази област. Скулпторът е създал две серии медали – от 1967 и 1970 г. - от портрети на личности, включени в Залата на Славата, намираща се в Градския университет на Ню Йорк, които критиката определя като „ изпълнени с драматизъм и въображение”. Вестник „Ню Йорк Таймс” в една рецензия за Националната школа по дизайн, обръща внимание на традициите и класиката, с които Агопов е внесъл свои разбирания за образованието и майсторството.
Според книгата „Migrants, immigrants, and slaves: racial and ethnic groups in America” от Джордж Хендерсън и Томпсън Деле Оласий, Агоп Агопов е особено популярен с бюста на Уил Роджърс , който е легендарен майстор на игра с ласо, каубой, артист, хуморист, коментатор на събитията от социалния живот като публицист и фейлетонист, политик.
По-известни негови творби са: "Черният роб" (1935), "Изкуство и смърт" (1935); както и бюстовете: "Д-р Хауз", "Олин Даунс", "Анри Тасо" и др., работени през 1935г.


Източници: Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, БАН
Who Was Who in American Art, 1564-1975, Falk, Peter Hastingsq 1999
Who's Who in American Art-1973, Jaques Cattell Press
 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!