Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Amadeo Gabino (1922-2004)


Роден е във Валенсия. От 1939 до 1944 година учи във Висшето училище за изящни изкуства, Сан Карлос, като същевременно се обучава и в ателието на своя баща. През 1949г. получава стипендия на Италианското правителство, за да продължи образованието си в Академията за изящни изкуства, Рим. Там се запознава с Марино Марини и Карло Кара. За пръв път посещава Париж през 1951, а следващата година, благодарение на стипендията от френското правителство се усъвършенства професионално в Екол де Бозар, Париж.

През 1954г. се среща с Макс Ернст във Венеция и с Лучо Фонтана в Милано; предприема пътешествие на мотор из Франция, Италия, Австрия, Германия, Белгия и Испания.
През 1957 г. получава стипендията „Граф Картахена" на Академията Сан Фернандо, Мадрид и тя му позволява да учи и в Градското висше училище за изящни изкуства, Хамбург.
Избран е за член на журито на единадесетото Триенале в Милано. Участва в екипа, който монтира Испанския павилион на ЕКСПО '58 в Брюксел.

От 1958 до 1960г. живее и работи в Хамбург. Създава първите си абстрактни скулптурни творби от стомана.
През 1961 г. заминава за САЩ със стипендия на фондация „Хенри Форд"; живее и работи в Ню Йорк; среща се с Александър Архипенко, Жак Липшиц, Александър Калдер и Луиз Невелсън.

Негово дело е стоманената врата за главния вход на Испанския павилион на Световното изложение, Ню Йорк през 1964 година. От следващата година живее и работи в Йоханесбург, Южна Африка.

През 1970 г. е гост на Стамперия д'Арте Дуеречи в Рим, където работи над серия офорти. Институтът за научни изследвания във Венецуела го кани да изработи две шестметрови скулптури за Музея на открито в Каракас (1975). През 1976 и 1980 година изда¬телство „Полиграфия", Барселона издава серия офорти на автора. Скулптурите на Амадео Габино от желязо, стомана, алуминий и бронз се възприемат като тотеми от двадесетия век, като „стълбове" на съвременната цивилизация.

 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!