Основни данни
ФЕДЕРИКО ГАРСИЯ ЛОРКА ( 1898-1936)


Роден е във Фуенте Бакерос, Гранада. През 1914г. учи философия, литература и право в университета в Гранада. Същевременно сериозно се занимава с музика - свири на пиано и на китара. В периода 1916 -1917 пише първите си поетични творби и първата си статия, на следващата година дебютира с книгата „Впечатления и пейзажи".

През 1919г. се премества да учи в Мадрид. Живее в студентско общежитие, където се запознава с Хуан Рамон Хименес, Луис Бунюел, Салвадор Дали и много други. Публикува първата си стихосбирка „Поетична книга" (1921). През 1922 – 1923г. заедно с Мануел де Файя изнася представления в Гранада. Де Файя пише и аранжира музиката, а Лорка подготвя текстовете и рисува декорите.

Завършва право в университета в Гранада.
През 1924 г. се сприятелява с художника Грегорио Прието, завършва творбата си „Песни" и започва работа над „Цигански романси". Лорка гостува в къщата на Салвадор Дали в Кадакес и представя текста на пиесата си „Мариана Пинеда" пред приятели (1925).
През 1926г. пише „Ода за Салвадор Дали"; през 1927г. публикува „Песни"- поезия, писана в периода 1921 - 1924.
От 25 юни до 2 юли 1927г. приятелите му Дали, Карбонел, Гонгора и др. организират негова изложба от 24 рисунки в галерия Далмау, Барселона. Същата година пиесата му „Мариана Пинеда" се играе в Театър Гоя, Барселона и в театър Фонталба, Мадрид с декори от Дали. Същата година публикува „Цигански романси" - поезия от времето 1924-1927г.

През периода 1929 -1932г. е поставена пиесата му „Любовта на Дон Пирлиплин"; заминава за Ню Йорк, за да учи в университета Колумбия; посещава Куба; чете лекции; пише статии; поставят в Мадрид пиесата му „Чудесната продавачка"; основава и режисира университетския театър „Ла Барака" (исп. - къщурка), с който разпространява испанската класика по селата на Испания.
През 1933 година в театър Беатрис, Мадрид се поставя пиесата му „Кървава сватба"; публикува статии и две рисунки; през 1934 в Испански театър, Мадрид поставят „Йерма", която има огромен успех; през
1935г. публикува „Плач" по Игнасио Санчес Мехияс с рисунки на Хосе Кабайеро; в Барселона играят пиесата му„Доня Росита или езика на цветята". През 1936 публикува „Кървава сватба" и чете на приятели откъси от „Домът на Бернарда Алба"; подготвя пътуване до Мексико и Ню Йорк.

На 16 юли потегля от Мадрид за Гранада. Разстрелян от франкистите по време на Гражданската война в Испания на 19 август 1936 година.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!