Основни данни
Франц Акерман (1963)


Франц  Акерман

 Роден в Ноймаркт, Бавария, Германия


1984-1988 - Учи в Художествена академия, Мюнхен
1989-1991 - Учи във Висше училище по изкуствата, Хамбург
1990-те - 2000-те - Изложби: Базел, Франкфурт, Сеул, Маями, Гент, Лондон, София, Мюнхен, Нюрнберг, Венеция, Амстердам, Сао Пауло, Торино, Ню Йорк, Берлин, Питсбърг, Хановер, Дъблин, Санта Моника
1997 - Живопис - $ 586 677
1989 - Пътешества из Европа, Азия - една година в Хонконг, Австралия, Мачу Пикчу, Лос Анджелис, Либия.
1990-те - Живее и работи в Берлин. Прави живопис и акварели – „мисловни картини" от преживяното по бреме на пътуванията използва фотографии, картографски скици, рекламни материали, кино и видеокадри.
2000-те - Акерман създава голямоформатни асоциативни композиции - декоративно цветни и гладки като компютърен печат, с архитектурни елементи и вариативни комбинации, които разширяват обхвата на пространството.


Първо рисува „карти на духа" - малки работи върху хартия от пътешествията, с плетеници от ярки цветове, мрежи и архитектурни структури. Образи между фигуративното и абстракцията, като кибероптика, с препратки към модернизма и съвременните технологии. От 2001 година този международно приет автор е и преподавател в Akademie der bildenden Künste в Karlsruhe. Отново и отново той успява да направи впечатление със своите изключително цветни картини, рисунки и илюстрации, които без усилие съчетават елементи от глобалното общество с чисто живописни аспекти.Основното за артистичния подход на Франц Акерман е пътуването. По време на пребиваването си на различни места по целия свят, той създава малки рисунки и акварели. Тези предимно абстрактни скици, наречени „Мисловни карти”, изобразяват градското устройство и комбиниращи топографски обекти с вътрешното преживяване на художника от срещата с чуждите култури.


Франц Акерман прави живопис, инсталации, работи върху хартия с ирония към масовия туризъм, урбанизацията и глобализма.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!