Основни данни
Анселм Кийфър (1945)


Анселм  Кийфър

Анселм Кийфър (1945) e немски художник и скулптор, чиито творби са считани за характерни и емблематични в развитието на немската модерна скулптура от края на ХХ век и отразяват въпроси, които са важни за съвестта на редица немски поколения: ужасите на войната, холокоста и проблема за историческата съвест.


Роден е на 8-ми март 1945 година в Донауешинген. Ражда се през време на бомбардировка, а по-късно бомба помита съседната къща, така че детството му минава в игри на тези руини. То неизбежно носи белега на нещо апокалиптично, на разрухата и смъртта. През 1951 г. родителите му се преместват да живеят в Отерсдорф и Кийфър завършва гимназия в Ращат . През 1966 г. той прекъсва следването си - право и романиски език и литература - в университета във Фрайбург. Насочва се към Художествените академии на Фрайбург , Карлсруе , и Дюселдорф. В Карлсруе посещава курсовете при Петер Дрехер, който се придържа към реализма и фигуративното изображение.


Анселм Кийфър започва кариерата си като фотограф с творби, които показват ксенофобията и липса на човешка индивидуалност в периода на Третия райх. През 1969 г. Кийфър за първи път показва изложба със своите актуални и предизвикателни политически търсения.
През 1970 г. Алселм Кийфър се записва учи при Йозеф Бойс в Дюселдорфската художествена академия. Драматичното начало в работите му стана водещо. Негови творби включват материали като слама , пепел, глина, олово и шеллак, вплитат фотографии и различни цветове. Понякога отразяват въздействието на мистични текстове или стихове от класиката или съвремието (специалистите посочват стиховете на Паул Целан), като носят белезите на търсена болезненост и депресия.


През 80-те години тематиката на Кийфър съсредоточава фокуса си върху Германия и нейната роля в цивилизацията. Чрез работите си, творецът се стреми да намери не само национална идентичност и да събуди колективна памет чрез преки исторически внушения, но търси тези проблеми и в сферата на окултното внушение. Темата на травмата, която нацизмът е оставил върху редица поколения германци, се съпътства от идеята за непрекъснато прераждане и обновление на живота.

През 1990 г. Кййфър получава престижната награда "Волф , а през 1999 г. в Япония му е присъдена на Императорската премия за постижения в изкуствто. В мотивите за това се казва, че „Кийфър твори с убеждението, че изкуството може да изцери една травмирана нация и поставя тревогите, от факта, че светът е разделен. Художникът е създател на епични картини от гигантски платна, които обобщават историята на германската култура с помощта на изображения на личности като Рихард Вагнер или Гьоте, като по този начин обновяват традицията на живописта като средство за преодоляване на негативите в историята. Само няколко съвременни художници имат толкова изразени чувство за силата на мита в изкуството, с което да обединят миналото с етичните въпроси на настоящето, а и са в състояние да изразят възможност за опрощение на вината... "


През 1992 г. Кийфър осъществява между Баряг, Франция, 35-т хектарово съоръжение, което включва обширна система от стъклени сгради, архиви, инсталации, складове за материали и картини, подземни камери и коридор. Идеята му е да покаже образа на индустриализацията. Режисьорката Софи Файнс, която прави документален филм за това, споделя: „Още преди филма, аз знаех, Кийфър е велик художник. През 1993 г. художникът се премества от Германия до Баряг, в южната част на Франция. Там той построява една изумителна творба - пейзажи на сгради, кули, тунели и мостове - от разкъсани парчета бетон, счупени стъкла и олово от покрива на Кьолнската катедрала. Във всяка сграда е една картина или скулптура. Кийфър се занимава с идеята, че материалите в работата му са живи същества, чиито промени могат да бъдат видими или почувствани в тяхната разруха безкрайно, геоложки бавно. Неговото намерение е да не се създават завършени, блестящо, лакирани предмети, а големи обеми или фрагменти от нещо, което да напомня развитието на ембриона: оприличени с литературните форми, творбите му трябва да приличат на недовършени есета, което намеква за непостоянството на всичко във физическия свят.


От 1995 г. до 2001 г. Кийфър работи върху цикъл на големи картини на космоса.
През 2007 г. творецът представя изложбата си „Велимир Хлебнков”, която бе показана за пръв път в малко студио в близост до Баряг в южната част на Франция, след това се премества в Лондон и завършва в музея Алдрихт в Кънектикът. Работата му се състои от 30 големи картини и конструкция от срещулежащи стени и изградени отводнителни канали и се отнася до ексцентричните теории на руски поет-футурист, философ поет Велимир Хлебников, който е изобретил свой собствен "език на бъдещето", наречен "Zaum", и който предполага, между другото, че морски катаклизми и битки променят хода на историята веднъж на всеки 317 години. В неговите картини има бойни кораби-уродливи на вид, очукани, ръждясали....


През 2008 г. Анселм Кийфър е награден с Наградата на германските книгоразпространители за мир, като се изказва мнението, че Кийфър е пример за страстен читател, който взема импулси от литература за работата си.
През 2007 г. Кийфър построява изложбата си „Плодородния полумесец”, в която са включени препратки от първите цивилизации към разрушена Германия, такава каквато художникът я познава от детството си. В "Плодородния полумесец" творецът представи група от епични картини, вдъхновена първоначално от едно свое пътуване до Индия преди петнадесет години. Изсушената на слънце кал и тухлите са натрупани за създаване на монументални структури, подобни на древните пирамиди и храмове. Огънят превръща калта в тухли, които впоследствие стават част от времето и текущия цикъл на строителство и събаряне. Получените творби са богати на въздействие, многопластови и отворени за множество изводи, защото техните асоциации са универсални.


Алселм Кийфър живее и работи във Франция от 1991 г. насам и се счита за един от най-важните и влиятелни артисти, работещи днес. Изложби на неговата живопис, скулптура, рисунки и инсталации са представяни широко през последните четири десетилетия и работата му е включени в най-престижните държавни и частни колекции. През 2007 г. Кийфър стана първият от десетилетия жив художник, комуто е била поставяна работа в Лувъра, Париж – така както това е направене с Жорж Брак около 50 години по-рано. Художникът създаде и опера, "Am Anfang", по случай 20-годишнината на Националната опера в Париж.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!