Основни данни
Уилям Базиотес (1912-1963)


Уилям  Базиотес

Уилям Базиотес е роден в Питсбърг, Пенсилвания, САЩ Израства в семейството на бедни гръцки емигранти.


1933-1936 - Учи в Национална академия по дизайн, Ню Йорк
1944 - Изложба в Ню Йорк
1949-1952 - Преподава в Музейно училище по изкустватв, Бруклин, Ню Йорк
1952-1962 - Професор в Колеж Хънтър в Ню Йорк
1950-те - 1960-те - Изложби: Ню Йорк, Касел, Чикаго, Хюстьн, Лос Анджелис, Сент Луис, Вашингтон, Лисабон, Венеция, Тел Авив, Мадрид, Билбао, Ница, Бирмингам
1930-те - Прави фигуративна живопис. Живее в Ню Йорк.


1938-1941 - Преподава изкуство и работи по проекти за стъклописи - федерален проект за монументални изкуства. Работи за вестници и прави илюстрации по Бодлер. Интересува се от изкуството на Европа, Пикасо, символизма и сюрреализма. Запознава се с Модъруел, Роберто Мата и Масон. Експерименти с автоматична живопис и символични образи - първобитните култури, митологията, фантастичното. Работи в музея в Бруклин.
1950-те - Участва в изложби заедно с Ротко, Нюман, Модъруел - абстрактен експресионизъм - имагинерни символични образи, жестова живопис и реминисценции за органични форми.


Създава серия творби - циклопи, фантоми, маскаради, символични фигурации, инспирирани от гръцката цивилизация и родовите корени. Давид Алфаро Сикейрос. Адолф Готлийб, Уилям Базиотес и още неколцина абстрактни експресионисти също са бивши комунистически активисти.
Базиотес прави абстрактна живопис с биоморфни форми, подобни на Миро - флора и фауна, мистериозни планове, символични образи и фигурации."Свободен автоматизъм" - артистична свобода и рафиниран колоризъм.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!