Основни данни
Балтус . (1908-2001)


Балтус .

Роден в Париж, Балтазар Клосовски де Рола , както е истинското име на художника, израства в полско-френско аристократично семейство.


В ранните му години неговото изкуство е повлияно от Райнер Мария Рилке , Морис Дени и Пиер Бонар, с които се познава и поощряват таланта му. Баща му, Ерик Клосовски , известен историк на изкуството, автор на монография на Домие , а майка му Елизабет Доротея Спиро (известна като художничка под името Баладина Клосовска ) са част от културния елит в Париж. По-големият му брат е Пиер Клосовски , философ и писател, повлиян от теологията и литературата на Маркиз дьо Сад. Сред гостите и приятелите на Клосовски били известни писатели като Андре Жид и Жан Кокто , който от общуването си с тях извлича вдъхновение за романа си „Ужасните деца” (1929 ) от посещенията си в тяхното семейство.


Още на 11 години бъдещият художник вече е имал възможността да види свои рисунки в книжка, писана от Райер Мария Рилке. В тази книга се разказва за историята на едно котенце. През януари 2014 година тези рисунки – като проява на дете-чудо – ще бъдат показани в Метрополитън мюзиъм, Ню Йорк.
1920-те - Работи за кратко живопис в духа на авангардните движения. Балтус прави фигуративна, реалистична живопис, повлиян от Курбе, сюрреализма, Фройд (подсъзнателното). Вдъхновява се от майсторите на класиката, композиции като театрален мизансцен и перфектна техника.


През 1926 г. посещава Флоренция , където копира фреските от Пиеро дела Франческа. Последното намира вдъхновение в амбициозната работа на младия художник: стенописите в протестантската църква в швейцарското село Батемберг ( 1927 ) .
От 1930-1932 е живял в Мароко, мобилизиран в марокански пехотата.
1934 - Изложба в Париж. Тя скандализира критиката. А Балтус обяснява: "Еротиката, която намираме в картините, е в очите ни, тя е духът на въображението ни, който никой не иска да си признае, че вижда."
1961-1977 - Директор на френската академия Вила Медичи в Рим
1940-те - 1990-те - Изложби: Ню Йорк, Париж, Лондон, Венеция, Милано, Бостън, Мюнхен, Рим, Берн, Женева, Лайпциг


Близки приятели са му П. Бонар и Андре Дерен.
1933 - Приятелство с Джакомети, Антонен Арто, сюрреалистите. Първи успешни творби на сексуални, перверзни теми. Балтус създава в живописните си творби полуприказен, фантазен свят, болезнен, с тревожни предчувствия - млади момичета в пубертетна възраст в съблазнителни пози на спящи, ленива игра с котката, бездействие в интериорна среда, меланхолични отражения в огледалото, поетични и сексуални образи, еротично-скандални сюжети. Обвиняван е, че работи в "реакционен стил и че в картините му има намек за социална ангажираност". Той отговарял: "Аз търся красотата, тя дава живот."
Балтус работи десетилетия за театъра, което се отразява и в организацията на неговите живописни композиции.
1939-1945 - Живее в Швейцария. Приятелство с Андре Малро и Алберт Камю


От 1977 до края на дните си живее в Швейцария.
1981 - Член на Кралската художествена академия, Лондон.


Личният му живот често е загадъчен. През 1937 г. той се жени за Антоанет де Уотвил, която е от стар и влиятелен аристократичен род в Берн . Художникът я е срещнал по-рано, още през 1924 г., и тя е била негов модел в композицията му „Тоалет” и за поредица от портрети. Художникът има две деца от този брак - Тадеус и Станислас ( Сташ ) Клосовски , който наскоро публикуваха книга за баща си , включително писмата от страна на техните родители.


Когато международната известност на Балтус нараснала чрез изложбите му в галерията на Пиер Матис (1938 ) и Музея на модерното изкуство (1956 ) в Ню Йорк, той все така упорито запазва личното си пространство недостъпно за информация. През 1964 г. художникът се премества в Рим, където ръководи Вила Медичи (назначен от френския министър на културата Андре Малро ) и се проявява като приятел на режисьора Федерико Фелини и художника Ренат Гутузо .


През 1977 г. се премества в Росиние, Швейцария. Жени се втори път - съпругата му е японка, Сецуко Идета, тридесет и пет години по-млада от него . Имат син, Фумио, роден през 1968 г. , но който умира на две години. Има и дъщеря, Сесуко, родена през 1973.
Един от малкото художници е, чиито творби са показвани в Лувъра, докато е бил жив. Това става при едно експониране на колекцията на Пабло Пикасо, който е ценял особено живопистта на Балтус...
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!