Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Amedeo Gennarelli (1891 - 1966)


Роден в Неапол 1891, починал в Париж през 1966г.

Скулптор. Ученик е на Франчески Джераци (който е автор на редица паметници в Итаиля, примерно на Виктор Емануил в Неапол, на Бетовен също в Неалол, много монументи в Реджо Калабриа) първоначално. През 1909 г. Дженарели емигрира в Париж, където се среща с най-големите скулптори и художници на периода.

Неофициални източници твърдят, че  по това време е посещавал работилницата на Роден, за да добие повече опит в мраморната скулптура. През 1913 г.  излага красиво голо женско тяло (от мрамор) в "Салон де Artistes Francais " в Париж, където той се проявява редовно до 1936 година.

Получава почетно отличие и бронзов медал през 1923 година . Прави много бронзови и теракотни фигури, някои от които се продават от Alfred Dunhill , Rue De La Paix в Париж , както и в неговите клонове в Лондон и Ню Йорк. Много теракотни негови скулптури са направени с восъчния метод и ограничени като тираж до 10 парчета, всяко.

Едновременно с това прави голям брой монументална скулптура . През 1932 г. е бил изразител на " неокласическа школа " и основател на групата на неокласически скулптори в Париж. Предпочитани в работата му са голите жени.

Дженарeли е един от лидерите във Франция за тази област. От него е останала силна сбирка, която възхищава със своята елегантност и качество на изработката.

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!