Основни данни
Александра Нечита (1985)


Александра  Нечита

Александра Нечита е румънска художничка, представител на кубизма и един от най-известните съвременни артисти. Нейните картини често са сравнявани с тези на Пикасо, Матис и други велики художници. Медиите по цял свят я наричат „малкия Пикасо” или „Моцарт с четка”.


Александра Нечита е родена през 1985 г. във Васлуй, Румъния, но се премества със семейството си в САЩ, когато е бебе. Тя започва да рисува на двегодишна възраст, а на осем прави първата си изложба в обществената библиотека на Лос Анджелис.
През 1995 г. Александра пътува до Париж, за да работи с издателство Mourlot ( само велики художници като Пикасо, Шагал, Матис, Миро са поканени да работят там). През същата година тя става най-младият художник, подписал със списанието International Art Publishers.


Александра рисува с масло, върху големи платна, бързо и спонтанно, често завършва няколко големи картини в една седмица. Нейната работа се сравнява с работата на Пикасо, защото тя деструктурира обектите в геометрични форми и на Шагал, защото нейните картини са като въображаеми съновидения.
Нечита е всестранно развит талант, тя създава логотипи за събития, като наградите Грами през 1997 г., 50-тата годишнина на Полароид, прави серия от картини „Да спечелим заедно” за параолимпийските игри. През 1998 г. се появява в ситкома „Момчето среща света” в един епизод, играейки себе си. През 1999 г. Нечита е избрана от ООН за ръководител на инициатива, свързана с глобализирането на изкуството в над 100 страни. През 2001 г. тя става Посланик на мира на ООН.


Нейни картини са част от музейни и частни колекции във Великобритания, Франция, Швейцария, Япония, Холандия, Нова Зеландия и Австралия.


 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!