Основни данни
Марио Жеков (1898 - 1955)


 Марио ЖЕКОВ (1898-1955) е български художник, живописец, маринист.
 

Марио Жеков вероятно е най-големият български маринист. Той бе любимият художник на друг  майстор на живописта – Генко Генков. Марио Жеков е пленерен творец. През целия си живот обикаля земята, влюбен в морето, търсещ светлината и нейните ефекти върху водната повърхност. В творчеството му изплуват влияния от импресионизъм, символизъм и експресионизъм.  

Марин ЖЕКОВ Тодоров е роден на 16 октомври 1898, в Стара Загора. Починал е на 3 август 1955 в София. През 1917  постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София (сегашната НХА). През следващата година е мобилизиран и изпратен на фронта. Няколко месеца след това попада в плен. Легендата разказва, че френски офицер бил толкова възхитен от него, че вместо в лагер, го изпратил да учи живопис във Франция. През 1919 год. Марио Жеков постъпва в Парижкото рисувално училище, после пътува за Турция и рисува Босфора. Членува в Дружеството на южнобългарските художници. От 1920 участвува в дружествени изложби, реди самостоятелни експозиции в София и провинцията, но дълги години името му е по-известно извън България.
На практика Марио Жеков прекарва почти целия си живот в пътуване из морските блегове – Ривиерата, Босфора, Черно море, Далматинското крайбрежие. Той е отдаден на морето и всичко, което прави, е за да стигне отново до него и да го рисува. Отвреме-навреме приема работа като художник в Пловдвиския театър, но единствената му цел е да дочака ваканцията и да тръгне отново към брега. Прави изложби в Париж, Прага, Букурещ, и нявсякъде е приет с възторг.
Получава награда на международната изложба-конкурс в Лайпциг през 1936 г. Известно време живее в Дубровник и създава някои от най-значимите си произведениятам. Дори и днес в Марио Жеков е един от най-популярните художници в Дубровник.

През 2009 г. СГХГ подреди голяма изложба на Марио Жеков с много картини от държавни и частни колекции.

Творби: "Из Далмация" (1938), "Старият пристан" (1949), "Граничар на морето" (1952), "Морски бряг" (1931), "Из остров Тасос" (1941), "Рибарски лодки" (1941, НХГ), "На Самотраки" (1942), "Морски пейзаж" (1953) и др.

Марио Жеков е автор и на пейзажи от Търново и Трявна, Карлово и Пловдив, Стара планина, Родопите и Рила.


.
Умира на 03.08.1955 г. в София от левкемия.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!