Home >> ArtPedia >> Details
Main data
. . ((1904-1948))


. .

Аршил Горки, чието истинско име е Восданик Манук Адоян, е американски художник от арменски произход, един от основателите на определеното от изкуствознанието течение „абстрактен сюрреализъм”. Той е считан за един от най-влиятелните американски творци на ХХ век, неговите картини са изложени във всички големи галерии в САЩ и в лондонската "Тейт”


Аршил Горки е роден през 1904 в Хорком, Ван, Османската империя. През 1915 г., по време на геноцида над арменския народ е избягал с майка си и трите си сестри в руското Завкавказие. След смъртта на майка му от глад през 1919 г. в Ереван, Горки емигрира на следващата година, 1920 г. в Съединените щати, воден от баща си. Сам сменя името си на "Аршил Горки", подражавайки на любимия си писател Максим Горки.
В началото на пребиваването си в САЩ се записва в художествено училище в Роуд Айлънд, Провидънс. През 1922 г. Горки постъпва в Новото училище по дизайн в Бостън. Отначало рисува под влиянието на импресионистите, а по-късно на постимпресионистите. През 1926-1931 той преподава в Художествената гимназия и Централния училище по изкуствата в Ню Йорк.


През 1930 г. творби на групата, която включва Горки, са били изложени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Първата самостоятелна изложба на Горки се е състои в галерия Mellon (Philadelphia) през 1931. През 1930-те години, Горки работи в тясно сътрудничество със Стюард Дейвис, Вилем де Кунинг и Джон Греъм. През 1944 г. той се среща Андре Бретон и други добре познати сюрреалисти.
Последната година от живота на художника бележи поредица от трагични събития: ателието му изгаря заедно с много творби от художника, откриват му рак, претърпява автомобилна катастрофа и си чупи ръката, което го лишава от възможността да рисува. Напуска го и жена му, като взема и детето им.


На 21 юли 1948 в Шърман художникът се самоубива.

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!