Основни данни
Аршил Горки ((1904-1948))


Аршил  Горки

Аршил Горки, чието истинско име е Восданик Манук Адоян, е американски художник от арменски произход, един от основателите на определеното от изкуствознанието течение „абстрактен сюрреализъм”. Той е считан за един от най-влиятелните американски творци на ХХ век, неговите картини са изложени във всички големи галерии в САЩ и в лондонската "Тейт”


Аршил Горки е роден през 1904 в Хорком, Ван, Османската империя. През 1915 г., по време на геноцида над арменския народ е избягал с майка си и трите си сестри в руското Завкавказие. След смъртта на майка му от глад през 1919 г. в Ереван, Горки емигрира на следващата година, 1920 г. в Съединените щати, воден от баща си. Сам сменя името си на "Аршил Горки", подражавайки на любимия си писател Максим Горки.
В началото на пребиваването си в САЩ се записва в художествено училище в Роуд Айлънд, Провидънс. През 1922 г. Горки постъпва в Новото училище по дизайн в Бостън. Отначало рисува под влиянието на импресионистите, а по-късно на постимпресионистите. През 1926-1931 той преподава в Художествената гимназия и Централния училище по изкуствата в Ню Йорк.


През 1930 г. творби на групата, която включва Горки, са били изложени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Първата самостоятелна изложба на Горки се е състои в галерия Mellon (Philadelphia) през 1931. През 1930-те години, Горки работи в тясно сътрудничество със Стюард Дейвис, Вилем де Кунинг и Джон Греъм. През 1944 г. той се среща Андре Бретон и други добре познати сюрреалисти.
Последната година от живота на художника бележи поредица от трагични събития: ателието му изгаря заедно с много творби от художника, откриват му рак, претърпява автомобилна катастрофа и си чупи ръката, което го лишава от възможността да рисува. Напуска го и жена му, като взема и детето им.


На 21 юли 1948 в Шърман художникът се самоубива.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!