Основни данни
Хелмут Нютън (1920 – 2004)


Хелмут Нютън

 Хелмут Нютън (Helmut Newton) е роден на 31 октомври 1920 г. и израства в Берлин.

Баща му, немски евреин, имал фабрика за производство на копчета. Когато е дванадесетгодишен Хелмут получава първия си фотоапарат, с който започва да снима в метрото. Няколко години по-късно решава да стане фоторепортер. През 1936 г. е изключен от училище, тъй като е определен за “безнадежден ученик”, а скоро след това започва работа при модната фотографка Елсе Симон. Тогава баща му изрича съдбовни думи, които по-късно ще се окажат пророчески: “Момче, ще свършиш на улицата”. Първата работа на Хелмут Нютън като асистент продължава две години. През 1938 г., когато нацистите предприемат атака срещу евреите, Елсе Симон е принудена да затвори фотографското си студио. Тя е изпратена в концентрационен лагер, където по-късно умира. Нютън заминава за Сингапур и започва да работи като фоторепортер за “Сингапур Стрейт Таймс”. “През следващите няколко години мислех само как да не умра от глад”, спомня си фотографът.

По време на Втората Световна Война служил като шофьор на камион.

След войната Нютън основал собствено студио и започнал заниманията си с модна фотография.

През 1948 г. се оженил за актрисата Джун Браун, която впоследствие станала успешен фотограф под псевдонима Алис Спрингс (Alice Springs).

През 1956 г. Хелмут сключва партньорско споразумение с Хенри Талбот и преименува студиото в "Helmut Newton and Henry Talbot".“Годините, прекарани в Австралия, бяха прекрасни, но не те ме формираха като фотограф. Лондон също се оказа непродуктивен. Едва когато пристигнах в Париж разбрах, че това е моето място”, спомня си Хелмут Нютън. През 1961 г. започва дългата дружба между германеца и френския “Вог”, която продължава да 1983 г. През този период той работи също и за списанията “Ел”, “Мари Клер”, “Плейбой” и др.

През 1957 Нютон скитал из Европа, отначало Лондон, после Париж, където започва работа над френското, английското, италианското и американското издание на списание Vogue и други модни списания.

Неговите снимки често носели еротичен характер със съдомазохистичен и фетишистки подтекст.

Сърдечен пристъп през 1970 г. временно понижава активността на фотографа, но след възстоновяването си Нютон с още по-голяма енергия за захваща за работа и през 1980 година заснима серията "Big Nudes", квинтесенция еротично-градския стил. На 23 януари 2004 г. Хелмут Нютън загива в автомобилна катастрофа на “Сънсет булевард”.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!