Основни данни
Янко Атанасов (1926-1999)


Янко  Атанасов

Янко Атанасов е роден на 20.12.1926 г. в гр. Добрич, където завършва средното си образование. От 1951 до 1958 г. работи като художник в добричкия театър. В периода 1959-1965 г. е студент в Художествена академия - София, специалност декоративно-монументална живопис при проф. Георги Богданов.


Като студент участва в реставрирането на храм-паметника “Александър Невски”, Рилския манастир, Скалните църкви в с. Иваново, Русенско и Бачковския манастир. След дипломирането си през 1965 г. печели конкурс за художник в Държавния музикален театър “Стефан Македонски” в София, но се завръща в родния си град. В Добрич е назначен за директор на Галерията, която ръководи до 1975 г.


Янко Атанасов е един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич. От 1971 г. той е член на СБХ. Дългогодишен председател е на Художествения съвет при СБХ в Добрич. От 1975 до 1979 г. работи като художник-проектант в Драматичен театър “Йордан Йовков”. Участва във всички изложби на Дружеството на художниците в Добрич, както и в много национални, регионални и международни изложби. Активно работи в областта на живописта, монументалните изкуства, графиката, сценографията и пространственото оформление. Основна тема в творчеството му е историята на родния край.


Янко Атанасов проектира и оформя музейни сбирки, галерии и изложби. Изписва църквите в с. Дончево и с. Преселенци, иконите в параклиса към Военното гробище в Добрич. Създава много декоративно-монументални керамични пана, стенописи и стъклописи. През 1986 г. в съавторство със скулптора Никола Богданов проектира герба на град Добрич. През 1986 г. открива самостоятелна графична изложба “Спомени от стария Добрич”, а през 1994 г. съвместна изложба с Н. Богданов.


Негови творби са притежание на галериите в Добрич, Балчик, Каварна, Силистра, Враца, В. Търново, София.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!