Основни данни
Валентин Василев (1956)


Валентин Василев

Валентин Василев e художник, скулптор

Валентин Василев е популярен у нас като автор на специалните ефекти и архитектурните възстановки на някои от най-касовите Холивудски филми като "Титаник", "Петият елемент", "Двестагодишният човек".  За всички е очевидно, че за да стигне дотам човек трябва да е овладялдо съвършенство тайните на пространството, наричани Скулптура.

Валентин Василев е роден през 1956 в София и живее в Балчик. Завършва класическо образование с дипломи за Бакалавър и Магистър на изкуствата. Това образование поставя основите на развитието на собствения му артистичен език и стил.
Член е на VES – Професионална гилдия за Визуални ефекти – САЩ. Демонстрирайки уникалния си талант в креативните си творби, Валентин Василев основава Valentin Fine Art (1991). Ситуирана в Хермоса бийч, Калифорния, компанията специализира в създаване на съвременни изящни творби, скулптура, специални киноефекти, миниатюри и прототипи за 3 D сканиране. Работил е като скулптор в кино индустрията за някои от най-креативните къщи за специални ефекти в Холивуд, включително Digital Domain и Dream Quest.
Негови работи присъстват във филми като „Титаник”, „Пристигане”, „Двестагодишен човек”, „Върхът на Данте”, „Годзила” , „5-тият Елемент” и “Да убиеш Бил”.
Василев казва: „Моето изкуство се базира на човешките форми и изразява динамиката на душата и силата на енергията на креативния ум”.
Негови творби са били показвани в едни от най-престижните форуми в Европа, сред които „Basel Art” в Швейцария и „Frankfurt Art Fair” в Германия, както и в Гърция, Япония, Мексико, САЩ и Австралия.
Носител е на специалната награда от международното Биенале на Съвременното Изкуство, Флоренция – Италия. Създател е на паметника на Кирил и Методий в Одеса (2007) – първият светещ паметник в Европа.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!