Основни данни
Иван Манчев (1869-1929)


Иван Джуджев  МАНЧЕВ e български фотограф.

 

Иван Джуджев МАНЧЕВ  е роден през 1869, с. Зебил, Добруджа. Баща му Манчо Иванов Джуджев е учител в  Панагюрище, участник в легията на Раковски и приятел  на В. Левски. 

Иван Манчев започва също работа като учител в Панагюрище, но е уволнен и заминава за София. Там  изучава фотография при Иван Карастоянов. Към 1900 се установява като фотограф в Ямбол и става член  на социалдемократическата организация. Арестуван и изтезаван в полицията, той осакатява и две го дини прекарва на легло. През лятото на 1903  отваря фотографско ателие в Бургас. Прави серия от снимки на помощната акция за гладуващото население в  Русия: извозване на събраното жито на Бургаското пристанище, товаренето на житото на корабите. Парализиран, Манчев участва и в подготовката на Септемврийското въстание 1923, за което отново е арестуван и инквизиран.
Манчев оставя прави портретни, семейни и групови снимки. Тъй като е неподвижен (движи се с количка за инвалиди), насочва зет си Ив. Ковачев към репортаж ни снимки на политическа тематика.

 Иван Манчев е починал през април 1929 в Бургас.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!