Основни данни
Даниел Божков (1959)


Даниел БОЖКОВ, 1959 е концептуален артист, авангардист

Даниел БОЖКЖВ е световно име в концептуалното изкуство и безспорно е сред най-популярните артисти, родени в България. От две десетелитетия прави успешна кариера в Ню Йорк и преподава визуални изкуства в Йейл и Колумбийския университет. Негови произведения се превръщат в събития и се отразяват от  най-гледаните световни тв като CNN, ABC, шоуто на Лари Кинг.


Даниел БОЖКОВ е роден в Бургас, 1959. Завършил Завършил е „Стенопис“ в Националната художествена академия, София, при проф. Мито Гановски. От 1990 г. живее в Ню Йорк, където е представен от галерията Andrew Kreps в Ню Йорк. 

За разлика от други български авангардисти, Даниел Божков разчита на собствения си талант и модерност и никога не е ползвал квотата на България, за да се добере до световни участия в биеналета и форуми. Проектът му “Eau d’Ernest”, парфюм с миризмата на писателя Ърнест Хемингуей е представен на 9-ото биенале в Истанбул през 2005.  
 

В изкуството си Даниел Божков използва разнообразни средства, от фрескова живопис до пърформанс и видео,за да наелектризира пространството. Навлиза в света на генетиката, туристически атракции. Методът му се гради на
“засаждане на концептуално зърно” в социалната среда и наблюдение как то се развива..

Въпреки че не се ползва с популярност у нас, с каквато други неизвестни навън наши авангардисти, Даниел Божков се завръща периодично и показва свои проекти. През 2008 той организира мобилен музей, който да раздава “Бърза художествена помощ” в Бургас, на брега на морето.


Индивидуални изложби: Център за съвременно изкуство „P.S.1“, Ню Йорк; Художествен музей, Санта Моника, Лос Анджелес; Център за съвременно изкуство, Синсинати, Охайо; художествен дом, Център „Джоунс“, Остин, Тексас; Център за съвременно изкуство, Атланта, Джорджия; Скулптурен парк, Берлин Центрум; галерия „Ikon“, Бирмингам, Англия; Център за съвременно изкуство „OK“, Линц, Австрия; Център за съвременно изкуство „Платформ Гаранти“, Истанбул Колективни изложби: Участва в редица международни изложби, сред които VI биенале Меркосул в Порто Алегре, Бразилия (2007), IХ истанбулско биенале, I московско биенале на съвременното изкуство и IХ балтийско триенале, Вилнюс, Литва (2005). Награди: Едногодишен творчески престой в Художествения музей в Куинс (QMA), Ню Йорк (2009); Римската награда „Chuck Close“ на Американската академия в Рим (2007); стипендии от Националния фонд за изкуства (NEA), Фондациите „Анди Уорхол“ и „Арт матърс“, програмата „Артслинк“.


 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!