Основни данни
Борис Михайлов (1868-1921)


Борис Михайлов е български художник, живописец.
 

Борис Михайлов е роден през 1868. Починал е през 1921 г.
Учи в Художествената академия във Флоренция. Работи в областта на декоративното изкуство. Излага свои творби в София и Флоренция. Получава сребърен и бронзов медал на Академията във Флоренция и четири бронзови медала от есенното изложение в Сент Луис (1904 г.).
Борис Михайлов е директор на Националната художествена академия (1918-1920). Неговите платна се радват на изключителна популярност през последните няколко години.

.Работи в областта на декоративното изкуство. Излага творбите си в София и Флоренция. Негова е завесата на работническия театър във Флоренция (1892 г.), декорацията на Синодалния параклис, София (1909 г.), стъклописът на мавзолея в Плевен ( 1907 г.), параклисът на Софийската семинария ( 1914 г.)и т.н. Участва в орнаменталното оформяне на стенописите и интериора за храм - паметника “Александър Невски”, “Портрет на Пенчо Славейков” в НБКМ, София.

Награден със сребърен и бронзов медал от Академията във Флоренция ( 1892 г.), почетни дипломи и 4 бронзови медала от Всемирното изложение в Сен Луис (1904 г.).
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!