Основни данни
Сами Биджерано (1920 - 2007)


Сами Биджерано

САБИН (Сами Биджерано) е график, приложник и живописец, роден на 1.12.1920г. в Ямбол. Починал е през 2007.

Изкуството на Сами е подчинено на стремежа към красотата, която всъщност за него е символ на един по-добър свят.
Живописта му има характерен символен език, а това, което прави творчеството му разпознаваемо е обобщаващият контур на формите.
В голяма част от картините си той се прекланя пред жената
 През 1940 г. постъпва в Държавната художествена академия в София. Първата година учи рисуване при проф. Никола Маринов и монументална декорация при проф. Дечко Узунов. По-късно се прехвърля в класа на проф. Иван Пенков и специализира сценография. Тези разностранни интереси по-късно се проявяват ярко в творчеството му и той експериментира в области, непознати дотогава за художниците. През 1943 по силата на Закона за защита на държавата /1940/ прекъсва следването си и е интерниран да дава принудителен труд в лагер в село Белене.
Сами Биджерано е един от основателите на Творческия фонд на СБХ. Член е на Съюза на българските художници от 1946 г.
Биджерано е един от новаторите, носители на нови творчески решения и идеи в пространственото оформление у нас. Има разностранни интереси – от моделите за производство на предмети от ковано желязо, метал, керамика, дърво до графичните рисунки за вестници и списания, плакати, пощенски марки, декоративни пана, монументална пластика и декорация.

Той проектира първите задгранични политически и стопански изложби. Оформя редица музеи, изложби и панаирни палати. Поставя началото на модерния интериор в търговската мрежа.

От 1966 г. Сабин живее предимно извън страната – в Израел. От тогава се занимава предимно с живопис и монументална декорация.

Негови произведения са собственост на редица галерии и частни колекции в България, включително в НХГ, СГХГ, както в Израел и по света – Стокхолм, Рим, Виена, Париж, Брюксел, Торонто, Ню Йорк, Чикаго, Небраска, Лос Анжелос, Буенос Айрес, Хавана и др.

 Източници - Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, Съюз на българските художници

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!