Основни данни
Димитър Казаков - Нерон (1933-1992)


Димитър Казаков Нерон е български художник, живописец.

Димитър Казаков е сред малцината българи, които успяват да накарат нашия фолклор да зазвучи европейски и съвременно, да го превърнат в мода. Той е явление в нашата живопис, за българските визуални традиции Казаков е това, което е Горан Брегович за балканската музика.


Димтър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. През 1965 г. завършва специалност „Графика“ при проф. Ефтим Томов в Художествената академия в София. От 1966 година участва в художествени изложби в България и в чужбина. През 1967 г. получава наградата на СБХ за графика.
 Работи с всички техники и с разнообразни материали. Прави 15 самостоятелни изложби, като най-успешната е през 1980 година в галерия „Райко Алексиев”. Следват десетки изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио, Торонто, Атина, Базел, Люксембург. Творби на Нерон са притежание на националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, Париж, в музея “А. С. Пушкин”, Москва, в Императорската колекция, Токио.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!