Основни данни
Асен Пейков (1908-1973)


Асен Пейков (1908-1973) е художник, скулптор, роден в България, живял в Рим. Брат е на живописеца Илия Пейков.
В средата на 20 век, в разгара на модерни и постмодерни движения, Асен Пейков утвърждава отново фигуративното изкуство, при това с вътрешно убеждение и респект. Прави портрети на София Лорен, Фелини, най-известнето му произведение е 9-метровата скулптура на Леонардо да Винчи на летище Фиумичино в Рим.
Асен Пейков е роден в София на 28 юни 1908. Прекарва детството си в Севлиево, където е повлиян от декоративното източноправославно изкуствто и от ренесансовата скулптура на Свободата, издигната на площада в Севлиево от флорентинеца Арнолдо Дзоки (1901).
На 16 години остава кръгъл сирак и се записва в Практическото рибарското училище, където заради участие в ученическа стачка прекарва 8 месеца в ареста. През 1929 заминава за София, а през 1930 започва работа като чирак в ателието на Андрей Николов. През 1937 завършва НХА в класа на андрей Николов със златен медал. Още като студент се утвърждава като майстор на скулптурния портрет и създава десетки образи на наши интелектуалци.
През 1937 печели заедно с Джон Пенков ІІІ награда на конкурс за паметник на албански национален герой в Тирана. През 1938 открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. „Цар Освободител” 33 в София.
През есента на същата година се установява в Рим, където ателието му светкавично се превръща в притегателен център за интелектуалците. Прави портрети на Де Кирико, Ренато Гутузо и др. През 1943 пристига брат му – живописецът Илия Пейков, с когото споделят едно ателие.
След ІІ Световна война прави първата си самостоятелна изложба в Рим. Създава по-значителни скулптури като Св. Йоан Кръстител в Рим, Помона и др.
През 1953 негов проектза Паметник на неизвестния политически затворник е представен в Тейт Лондон заедно с други италиански творби. Проектът на Пейков е избран за корица на каталога към изложбата.
Създава скулптури за филма „Босоногата графиня” (1954), портрет на папа Пий 12ти, Богината на морето във Фиумичино, близо до вилата си.
На 23 юни 1960 официално е открит най-значимият и популярен негов паметник – 9-метрова скулптура на Леонардо да Винчи на международното летище в Рим. Това му носи световна известност. Прави портрети на президента Кенеди (1964), краля на Йордания Хюсеин, през март 1969 се завръща за първи път в България след 21 години емиграция, участва в конкурс запаметник на хан Аспарух в София, но си остава само с произведенията в чужбина. Въпреки това не се отказва от родината си до смъртта си през 1973 г.
През 1977 Римската община преименува площад близо до колизеума на негово име.
През 2009 НХГ подреди голяма ретроспективна изложба на Асен Пейков.
Източници Каталог на НХГ.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!