Основни данни
Андрей Янев (1965)


Андрей Янев

Андей Янев е български художник, живописец.


Андрей Янев се вълнува темите за духовността и вярата. Голяма част от новите му картините се раждат на Атон. Други са посветени на народните обичаи, погледнати не през битовата, а през духовната им страна.

АНДРЕЙ ЯНЕВ е роден на 7 януари 1965 в Бургас
Завършва НХА – София - специалност стенопис. Специализира художествен емайл в ХА “Вера Мухина” - Санкт Петербург, Русия.
Организира над 35 самостоятелни изложби в страната и чужбина.Участва в общи изложби в страната и чужбина, в национални и международни пленери.
Автор на поредицата изложби - "Тиха Светлина" и "Тиха светлина" –Ангели, подкрепена от Министерство на културата на Р България.
.
Участва в проект към ВУЗФ “Света гора и българската култура” 2007,08,09г. и проект към НБУ “Атон в българската култура и словесност” 2005-2006 г.

Представен в световното списание”INTERNATIONAL ARTIST”, като автор от балканите и България -2004г.
Участва в международен форум “ИНАРТ” Пловдив 2000. Съорганизатор на фестивал “ Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”. Съорганизатор и участник в национални и международни проекти за работа с деца съвместно с “Академия за детско творчество – ДАЯ”.

Носител е на престижни награди от национални и международни конкурси.

Негови творби са притежание на националната галерия, градски галерии и частни колекции в страната и чужбина.

Има реализирани множество монументални витражи, стъкло мозайки, стенописи, емайлови пана в обществени сгради и частни домове.
Член на Съюза на българските художници и на групата на бургаските художници.

Живее и работи в София.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!