Основни данни
Цветан Кръстев (1961)


Цветан Кръстев

Цветан Кръстев е български артист, авангардист.
 

Той е един от първите и най-искрени наши авангардисти. За него съвременните форми и техники са вътрешен изказ, а не начин да се нагласи към изискванията на днешния ден.

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. във Варна. Учи в Художествената гимназия в Казанлък и се връща в родния си град на брега на морето, където прави първите си пластики. Някои от тях все още стоят край Златни пясъци.

Той е един от създателите на клуб “Вар(т)на” и участва във всички негови изложби.  Има една самостоятелна акция в галерия “Тед”. Серия негови фотоколажни автопортрети “Годишните времена” са представяни в САЩ (1990 г., колекция Съвременно българско изкуство), а обекти - в Торонто, Канада през 1991 г.

За участието си проекта “Лабиринт” на Пламена Рачева получава голямата награда на Международното триенале на графиката в Прага (1998) и “Bactericum Bulgaricus Art”, 1999 г., колекция съвременно българско изкуство, представено в Рига.

С видеоарт участва в  “Радикални практики” (София, 1999 г.) и “София ъндърграунд” (2000 г.).

Същите филми заминават за международни форуми в Молдова и Украйна. Участва в международното биенале на изкуствата в Алборг, Дания пак през миналата година. Там той представи обекти и осъществи две акции - “Вятър” (събиране на семена от глухарчета в България и разпръскването им по различни точки на земята) и “Приобщаване на Черно море към световния океан”.

Инсталацията му „Приобщаване на Черно море към Световния океан” включва бутилки с дестилирана морска сол, която да бъде пусната във всички океани – подобно на праха на моряците. 
 

На снимката - фотоколаж Цветан Кръстев със стадо 23 гъски.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!