Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Atanas Gjudjenov (1847-1936)


Атанас Гюдженов е български художник, живописец. Баща е на известният исторически художник Димитър Гюдженов.

Атанас Димитров Гюдженов е роден на 24 октомври 1847 в Пазарджик, починал е на 12 декември 1936 в Стара Загора. Изучава живописното майсторство, помагайки на братовчед си Стефан Андонов през ваканциите.

През 1864 работи църквите "Свети Иван Рилски" и "Св. Константин" в Пловдив (1865-1866). Заедно рисуват църквите в Хасково, Асеновград, Перущица и околните села. От 1873 до 1874 работи със Ст. Доспевски. По това време той изпълнява и самостоятелни поръчки: стенописите на "Св. Константин и Елена" в Пазарджик (1874).

След Освобождението 1878 Атанас Гюдженов се установява в Стара Загора и продължава да рисува икони, прави и сценографии и дори лично влиза не само в дрехите, но и в ролите на изработените от него костюми. През 1883 пише, че изработва "костюмировката с резниците, шлемовете, копията и другите неща, сцената, декорите и главната завеса на пиесата "Иванко" и дегизиране на актьорите".

 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!