Основни данни
Греди Асса (р. 1954 г.)


Греди Асса

Греди Асса е български художник от еврейски произход, живописец, преподавател в НХА.
Греди Асса е сред най-популярните наши съвременни живописци поради доброто му боравене с медиите в страната. Става известен по времето на президента Желю Желев, когато заедно с него обикаля света, за да представя страната ни със своите картини.
Греди Асса е роден на 29 януари 1954 в Плевен. Кандидатства два пъти неуспешно в НХА и накрая се отказва. Завършва Живопис във Великотърновски университет специалност Стенопис.
Работи като учител във Велико Търново и преподава на шоумена Слави Трифонов. Нашумява като един от създателите на авангардната група „Градът”. След разпадането на групата Греди се оттегля и се занимава с живопис. Помага за сближаването на Израел с новата демократична България и става любимец на президента Желю Желев, който го избира да представя страната ни в различните си посещения. Така Греди асса прави изложби в Ню Йорк и други столици на световното изкуство. 
Греди Асса прави над 25 самостоятелни изложби в страната и добре продаван автор. Професор е по Живопис в НХА – академията, която някога отказва да го приеме за свой ученик, по-късно го приема като преподавател. Ръководител е на катедра Мода. В периода 2000-2004 е заместник ректор на НХА.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!