Основни данни
Христо Йончев - Крискарец (1879-1950)


Христо Йончев

Христо Йончев-Крискарец е български художник-живописец, майстор на планинския пейзаж.

Крискарец е най-известният наш майстор на планинския пейзаж. За него планината е това, което е морето за Георги Баоев и Марио Жеков. Има ясен  живописен почерк, особено характерно за него е, че работи акварел с едри мазки - качество нетипично зда акварела, а за маслената живопис. Така той постига въздействието на двете техники и води публиката до леко учудване. 

Христо Йончев Крискарец е роден на 20 март 1879 в Самоков. Завършва Живопис в Художственото индустриално училище в София при проф. Иван Ангелов и проф. Иван Мърквичка. Пребивава доста години в Мюнхен. Влюбен в планината, той прекарва голямата част от живота си в Самоков.

 Организирал седем самостоятелни изложби. Участвал във всички изложби на дружество `Родно изкуство` и в ОХИ на СБХ. Един от уредниците на музея в Самоков. Умира на 07.05.1950 г. в София.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!